Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Poslovna konferenca - prelomnica v sodelovanju med RS in slovensko narodnostno skupnostjo v Avstriji

Slovenci po svetu | 13.04.2011, 18:40 Matjaž Merljak

Slovenska gospodarska zveza iz Celovca je v sodelovanju z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Javno agencijo RS za podjetništvo in tuje investicije ter Ministrstvom za gospodarstvo 12. aprila 2011 v Tischlerjevi dvorani Mohorjeve družbe v Celovcu organizirala čezmejno poslovno konferenco »Go Austria! Priložnosti za podjetja iz Slovenije v Avstriji«, ki je potekala v slovenskem jeziku.

Na poslovnem srečanju je udeležencem pozdravne besede namenil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjan Žekš. Ta je v svojem govoru poudaril, da »ne bi rad obljubljal preveč. Da bo življenje lahko, da bodo dolarji padali z neba. Ne bodo. Življenje bo trdo, vendar boste tukaj srečali ljudi, ki vam bodo to življenje olajšali.«

Srečanja v Celovcu se je udeležilo več kot 170 podjetij iz Slovenije, ki si želijo sodelovanja z avstrijskimi podjetji, tudi s pomočjo gospodarskih organizacij slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem, ki ima na področju čezmejnega sodelovanja bogate izkušnje.

V prvem delu programa posveta so se podjetjem s svojimi programi predstavili predstavniki Ministrstva RS za gospodarstvo, Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI), Centra za konkurenčnost pri Gospodarski zbornici Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije ter SID Banke.

Precejšnjega zanimanja pa so bile deležne predstavitve slovenskih podjetij na avstrijskem Koroškem. Predsednik Slovenske gospodarske zveze Benjamin Wakounig je govoril o prednostih poslovanja slovenskih podjetij na avstrijskem Koroškem, izvozni svetovalec in svetovalec Austrian Business Agency Miran Breznik o priložnostih za podjetja iz Slovenije v Avstriji, Andreas Griessler iz Entwicklungsagentur Kärtner (Razvojna agencija Koroške) je poudaril pomen dobre gospodarske lokacije avstrijske Koroške, direktor Zveze Bank Rudolf Urban pa je predstavil delovanje Zveze Bank in njeno pomoč pri kreditiranju podjetij.

Cilj projekta »Go Austria! Priložnosti za podjetja iz Slovenije v Avstriji« je večji izkoristek prostorskih možnosti poselitvenega območja slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem glede razvoja logistične infrastrukture oziroma centrov podjetij, s čimer se lahko vzpodbujajo naložbe iz Slovenije na to območje. V obmejnem prostoru so na slovenski strani zaradi gostejše poselitve in dražjih zemljišč slabše možnosti za gradnjo takšnih centrov podjetij oziroma njihovih podružnic. Poseben izziv podjetjem iz RS predstavlja sprostitev pretoka storitev in delovne sile. S 1. majem 2011, ko bodo ukinjene omejitve prostega pretoka storitev in delovnih dovoljenj, se za njih odpirajo nove priložnosti za poslovanje in investiranje na avstrijskem trgu.

V torek, 17. maja 2011 ob 9. uri, v hotelu Mons v Ljubljani (dvorana Vurnik) pa bo Slovensko gospodarsko združenje iz Trsta v sodelovanju z uradom in drugimi gospodarskimi organizacijami slovenske narodne skupnosti iz sosednjih držav, organiziral posvet z naslovom »Vključevanje mladih v čezmejne gospodarske procese«.

Več ...

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.