Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Janez Šket (foto: Izidor Šček)
Janez Šket

VIDEO "Ljubil nas je do konca"

Slovenija | 14.04.2011, 11:48

Današnji, že peti dan letošnjega radijskega misijona smo osredotočeni na besede : „Ljubil nas je do konca.“ V prvih dveh današnjih misijonskih pogovorih sodeluje Janez Šket, župnik v Grosuplju, ob 17.00 pa boste spet lahko prisluhnili pogovoru z nadškofom Alojzom Uranom.

Pasha v hebrejščini pomeni preskočiti, prizanesti, je v prvem pogovoru izpostavil Janez Šket. To vsakoletno slavje, spominja na enkratni zgodovinski dogodek, ko je Izrael spoznal, kako ga je Bog rešil iz suženjstva in povedel v svobodo, iz smrti v življenje.Nova zaveza vidi izpolnitev izraelskega upanja v Jezusu Kristusu, ki je naše pashalno jagnje. Vse ljudi odrešuje greha in smrti.

V pashi se slavi mimohod Gospodov. Ko gre Gospod mimo, lomi okove suženjstva: slepi spregejujejo, gluhi slišijo, hromi hodijo, mrtvi se obujajo ... vsem se oznanja vesela novica in odpira pot v nebeško kraljestvo...

Ko se Bog razodene človeku, se človeku vedno odprejo nova obzorja, življenje dobi nov smisel. Odgovor na Božji poseg je izbruh veselja. To so doživelji Judje, ko so bili osvobojeni suženjstva, to so doživeli apostoli, ko so srečali Vstalega Kristusa, ali na binkoštni dan, ko prejeli Svetaga Duha. To doživljamo ljudje, ko nas Bog reši iz hude stiske. To je vera, srečanje z Bogom, ki nas odrešuje, je dopoldne  še poudaril duhovnik Janez Šket.

V opoldanskem pogovoru pa je g. Janez Šket govoril o evharistiji. O tem, da imamo privilegij biti pri mašnem slavju. Slišali smo tudi o zgodovini evharistije in o različnih načinih slavja. Sv. Pavel je Korinčanom okoli leta zapisal znamenite besede, ki so hkrati najstarejši zapis postavitve Gospodove večerje: 1Kor 11, 23-26.Ustavili smo se tudi o tem. Prisluhnite v posnetku.

Janez Šket in Mateja Subotičanec
Janez Šket in Mateja Subotičanec © Izidor Šček

V popoldanskem misijonskem pogovoru je nadškof Alojz Uran razmišljal o evharistiji, ki je središče krščanskega življenja. Evharistija je bila postavljena na konec Jezusovega javnega delovanja. jezus je obhajal običajno judovsko velikonočno večerjo, a ji je vtisnil bistveno kvalitetno spremembo. Slišali smo, da je vse stvarstvo urejeno bo 'evharističnem principu' - vedno mora nekaj umirati, da nekaj drugega lahko živi. Poudaril je, da je evharistija večje slavje kot judovska pasha, ki ni samo prehod iz suženjstva v svobodo, ampak je prehod iz smrti v življenje na nekrvav način. Nadškof Uran je povedal, da je Jezus učence pripravljal na evharistično skrivnost. Učenci niso razumeli njegovih besed v Kafarnaumu (Jn 6, 51-55), a so mu zaupali in ostali ob njem. Slišali smo še, kateri elementi so pri evharistiji najpomembnejši, kako je z evharistijo pri domači mizi in o evharistiji v službi življenju.

Spodnji video prispevek prikazuje kako radijski misijon doživljamo sodelavci Radia Ognjišče in kako današnji četrtek, dan Evharistije, vidi upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran.

V nocojšnjem večeru smo molili rožni venec, ki so ga vodile Marijine sestre. Sledil pa je pogovorni večer, tokrat pod naslovom: "Pomen evharistije v življenju." V studiu smo gostili duhovnika Janeza Zdešarja, ki je spregovoril o tem, kako kot duhovnik doživlja evharistijo. O tem, kako evharistija vpliva na zakon sta spregovorila zakonca Beti in Roman Radež. O tem sta spregovorila tudi zakonca Anja in Tomaž Ščuka. Ob tem sta dodala tudi nekaj besed o tem, kako prenašati vero in božjo besedo na otroke. Semeniščnik Janez Barborič pa je spregovoril o tem, kako izkušnja evharistije vpliva nanj kot bodočega duhovnika.

Sodelujoči na pričevanjskem večeru
Sodelujoči na pričevanjskem večeru © ARO

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Radijski misijon
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...