Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Paridolske korenine (foto: Vesna Sever)
Paridolske korenine

Paridolske korenine

Slovenija | 28.03.2011, 15:08

Koreniti basi, zanesljivi glas »naprej«, svojevrstno barviti glas »čez«, v nekaterih pesmih pa še glas »na iber«, ter spreminjanje intonacije ob začetkih kitic, so značilnosti večglasnega petja pevcev iz Paridola na Kozjanskem. Predstavili smo jih v oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te.

Vas Paridol leži v osrčju Kozjanskega, na izredno razgibanem hribovitem področju. Spada v občino Šentjur, faro Dobje, Krajevno skupnost Gorica pri Slivnici in združuje še nekdaj samostojne vasi Jelce, Pametnik, Leskovec in Zapuže. Do raztresene in dolge vasi, v kateri živi 250 prebivalcev, pelje ozka in zavita, vendar asfaltirana cesta. Največ težav imajo z infrastrukturo, saj cesta in vodovod še nista urejena. Ljudje hodijo v službo v bližnji Šentjur ali Celje, za dopolnilno delo pa kmetujejo in se ukvarjajo z živinorejo. V Paridolu ni vrtca, šole, trgovine, gostilne, niti cerkve, le večnamenski dom za druženje krajanov. Mladi se odseljujejo, na domačijah pa ostajajo le starejši.

Še kako živa pa je v kraju ljudska pesem. Skupina Paridolske korenine, v kateri se družijo Viki Novak, Miha Pintar, Ivan Robič, Karl Žafran, Franci Jevšnik, Alojz Jevšnik, Slavko Zalokar in Martin Vodeb, v organizirani obliki deluje trinajst let. Pevci so se pred tem večkrat naključno zbrali in zapeli fantu »za ledik stan« in ob raznih priložnostih. To so fantje, ki se zavedajo svojih korenin in so odločni vdihniti življenje starim domačim napevom; vojaškim, ohcetnim, ljubezenskim in pripovednim pesmim. Koreniti basi podpirajo zanesljivi glas »naprej« in svojevrstno barviti glas »čez« ter pletejo ubrano triglasje. V nekaterih pesmih pa se oglasi še četrti glas, glas »na iber«. Tudi stopničasto petje, spreminjanje intonacije ob začetkih kitic, je posebnost njihovega petja. Tako se je pelo doma pri Novakovih, pri Pintarjevih, Na Gmajni, pri Škof, pri Antonovih, pri Jakat' in pri Paš'nčk. Nekaj članov poje v mešanem pevskem zboru Dobje pri Planini in cerkvenem zboru na Slivnici. Med pevci pa dva tudi godeta; Viki Novak na klarinet in Ivan Robič na harmoniko.

Pevci največ nastopajo v domačem kraju in bližnji okolici. Predstavljajo se na območnih srečanjih pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki jih organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, večkrat so bili izbrani tudi na regijska in državna srečanja.

Prisluhnite oddaji in našemu avdiu arhivu.

Slovenija, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.