Marko ZupanMarko Zupan

Prišla bo vesela pomlad

Slovenija | 13.03.2011, 18:38

Čeprav koledarska pomlad še ni nastopila, smo jo skušali priklicati v oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te na prvi spomladanski dan, ko se, po ljudskem izročilu, ptički ženijo.

Ko je veljal še stari, julijanski koledar, je Gregor, znan kot prinašalec luči godoval prav na prvi spomladanski dan, ko je navadno že toplo. Ta svetnik je bil v resnici papež Gregor Veliki, rojen okrog leta 540 v Rimu in je veljal za idealnega papeža in cerkvenega učitelja. Vpeljal je nov koledar, ki ga uporabljamo še danes, in se po njem imenuje gregorijanski. Ko so leta 1582 spremenili koledarski sistem iz julijanskega v gregorjevega, se je gregorjevo premaknilo nazaj, zato ga zdaj praznujemo 12. marca in ne na prvi koledarski spomladanski dan.

Sv. Gregor je zavetnik rudarjev, zidarjev, izdelovalcev gumbov, učenjakov, učiteljev, študentov; priporočale so se mu žene za rodovitnost, na pomoč so ga klicali v času kuge, predvsem pa je patron glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja.

V nekaterih delavskih in obrtniških krajih v Sloveniji so do druge svetovne vojne, na predvečer praznika, v kovaške reke in potoke vrgli kos lesa s svečo ali z gorečim, v smolo namočenim »oblanjem«. S tem so naznanili, da se je začel dan daljšati in da pri svoje delu niso več potrebovali luči. Po drugi svetovni vojni so to šego oživili. S simboličnim spuščanjem razsvetljenih barčic in hišic v vodo, imenovanih »gregorčki«, so naznanili prihod sonca in pomladi. Zadnja desetletja pa se ta pomladanska šega prenaša tudi v mestna in primestna okolja.

Na gregorjevo so pomlad v oddaji skušali priklicati: pevci s Prevorja, skupina Paridolske korenine, Venčeseljske pevke z Zgornje Ložnice, pevci iz Dramelj, Zabovske pevke Sedem mladih, pevci iz Vitanja, sestre Jakob iz Zavrha pri Dobrni, pevci iz Bučečovcev, pevci iz Globokega, Fantje Artiški, mama in hči, Romana in Ana Črnko z Gradišča na Kozjaku, skupina Vaški zvon iz Prečne na Dolenjskem, pevci iz Koritna nad Oplotnico ter godci Viki Novak in Ivan Robič iz Paridola in Franček Hofman iz Bučečovcev.

Prisluhnite oddaji in našemu avdiu arhivu.

Slovenija, Oddaje
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...