Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Gregor Kunej in Nataša Ličen (foto: ARO)
Gregor Kunej in Nataša Ličen

Zakaj jaz?

| 02.03.2011, 21:31

To je najpogostejše vprašanje, ki si ga zastavljamo ob trpljenju. O bolečinah, stiskah, trpljenju smo govorili v marčevski „Radijski katehezi“, ki jo v pripravi pred svetovnim dnevom mladih avgusta v Madridu, na Radiu Ognjišče pripravljamo z duhovnim asistentom skupnosti katoliške mladine Gregorjem Kunejem.

Križu ne moremo pobegniti

Naj se sliši še tako nesprejemljivo, drži, kot pribito, bolečina je del našega življenja. Lahko se do konca sprašujemo zakaj, zakaj jaz, zakaj se to dogaja prav meni, vendar nam to ne prinese odrešitve in olajšanja. Recepta, kako rešiti zagonetne uganke in težave v življenju, ni. Tudi večerni pogovori, vsako prvo in drugo sredo v mesecu, z duhovnikom Gregorjem Kunejem, so samo spodbuda k lastnemu premišljevanju in iskanju. Vsak mora sam odkriti način osebnostne, duhovne „higiene“. Kaj konkretno mislimo s tem, poslušajte v oddaji.

Naredim, kar v določenem trenutku lahko

Trpljenje je življenjska realnost. Boli, a nas tudi utrdi, opogumlja in naredi močnejše. Pesimist pravi, rodimo se za smrt, optimist, rodimo se za večno življenje. Vsako življenje je povezano s preizkušnjami, tudi s smrtjo. Stvari v nas morajo umirati in dajati prostor novim izkušnjam in novi obliki duhovne, osebne rasti. Od kod sploh trpljenje, se sprašujemo mnogi, želimo se dokopati do zadnje podrobnosti, razloga, dejstva, neizpodbitnega dokaza, zakaj se je nekaj zgodilo ali se nekaj dogaja. Zakaj meni? Vsak dan hodimo po poti očitkov, ponižanj, krivic. To so lahko velike stiske. Pomembno je spregovoriti. Povedati, kaj nas teži in boli. Zato živimo v skupnosti, v kateri si delimo tudi stiske. Ne bojmo se, spregovorimo. Sočutje sočloveka je veliko.

Stiska nas gorje, omejuje egoizem

Obsodbe, očitki, ponižanja in drugo nimajo tolikšne moči, če jih delimo z drugimi. Če sprejmemo okoliščine, ki povzročajo bolečine, trpljenje, je to že začetek ukrepanja. Trpljenju ne moremo pobegniti, lahko se pa naučimo preživeti z njim. Ga sprejmemo. To prispeva k uresničevanju in izpolnjevanju človeka, pravi Gregor Kunej. Posoda duše, v kateri je spravljeno veliko trpljenja, lahko sprejme vsaj toliko, pa tudi veliko, veliko več sreče. Tako piše v knjigi „Zgodbe za pogum“, ki jo je uredil Božo Rustja, leta 2008 pa izdala založba Ognjišče. Boj proti trpljenju je potreben, vendar ne more biti končni cilj, saj vodi do razočaranja, ker ne bi mogli odpraviti nekaj, kar obstaja v veliko različnih oblikah v vsakem človeku in družbi.

Druga oddaja „Radijska kateheza“ v marcu na temo trpljenja, bo na pepelnico, v živo, torej v sredo 9. marca ob 20.30. Vabljeni k poslušanju in sodelovanju.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...