Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Je avto na elektriko res prihodnost?

Slovenija | 03.03.2011, 13:41 Matjaž Merljak

V Ženevi so danes, 3. marca 2011, odprli vrata 81. mednarodnega avtomobilskega salona. Na njem je do 13. marca moč videti 170 svetovnih in evropskih avtomobilskih premier. Precej je novih modelov z električnim, hibridnim ali bolj učinkovitim standardnim pogonom. Več pa je za naš dopoldanski program povedal Niko Mihelič, ki je salon obiskal na novinarskih dnevih.

Povedal je, da se recesija ne pozna kaj dosti. Na salonu se čuti zadržanost, ni čutiti veselja in sproščenosti, kot je bilo nekoč. V oči mu je padel velik prostor indijskega proizvajalca Tata, v prvem planu je seveda Evropa, v spominu pa ostanejo tudi avtomobili, ki stanejo več kot milijon evrov.

Veliko je novosti na področju učinkovite porabe goriva in hibridnih pogonov, a kot je rekel Niko Mihelič ni tiste osnovne linije, ki bo prišla čez nekaj let. „Razmišljanja, da se bomo vozili na električne avtomobile, so nerealne in nemogoče. Nastal bi električni problem.“

Z Daljnega vzhoda prihajajo razmišljanja o večjem izkoristku motorjev z notranjim izgorevanjem. To je ceneje kot graditi elektrarne in električna omrežja. „Mislim, da bodo prvi hibridni avtomobili, kjer bo majhen dizelski ali bencinski motor poganjal električni generator, dva ali en elektromotor bodo poganjali pogonska kolesa, med zaviranjem bodo ti štirje postali generatorji, ki bodo polnili akumulatorje. Na ta način se da prihraniti,“ je povedal Niko Mihelič. .

Povedal je še, da prihajajo vse lažji avtomobili. Zanimiv je tudi njegov odgovor glede obiska samega salona v Ženevi.

Slovenija, Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.