Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Križ - Križevac (foto: ARO)
Križ - Križevac

Verouk celo v Rusiji. Kaj pa pri nas?

Slovenija | 30.03.2011, 12:40

Po vseh ruskih šolah bodo prihodnje leto začeli poučevati predmet Temelji verske kulture in etike. Projekt so predstavili na tiskovni konferenci ministrstva za vzgojo in izobraževanje, udeležili pa so se je tudi predstavniki štirih glavnih verstev v državi.

Po besedah oblasti in verskih voditeljev, zlasti iz ruske pravoslavne cerkve, je bilo poskusno leto uspeh. Predsednik oddelka za odnose Cerkve z družbo pri moskovskem patriarhatu je povedal, da je pouk o veri izbralo veliko šolarjev. To pa ni izzvalo medverskega spora, ampak so opazili izboljšanje moralnosti pri otrocih, ki so ga obiskovali.

Verouk, ki je bil v sovjetskem obdobju prepovedan, se je aprila 2010 vrnil v šole, vendar le po nekaterih pokrajinah. Pobudo je močno podprl moskovski patriarh, svoj blagoslov je dodal Kremelj, ki želi utrditi narodno identiteto na skupnih vrednotah.

Nujna potrebna moralna prenova

Šolarji osnovne in srednje šole lahko izbirajo med štirimi tradicionalnimi verstvi v Rusiji in sicer pravoslavja, islama, judovstva in budizma, lahko pa se odločijo tudi za bolj splošen pouk o temeljih verske kulture ali o temeljih javne etike. Predstavnik Ruske pravoslavne cerkve je pojasnil koristnost verouka v šoli. Če namreč v deželi ne bo prišlo do resnične moralne revolucije, dežela ne bo več dolgo preživela, je še poudaril.

Pri nas ta osnovna pravica staršev še ni zagotovljena

O pomenu verskega pouka, kot izbirnega predmeta, je za naš radio že jeseni spregovoril nadškof Anton Stres. Med najbolj temeljne pravice namreč sodi pravica staršev, da zagotovijo svojim otrokom takšno versko izobrazbo, kakršno izpovedujejo sami. In to tudi v javnih šolah. „To je zapisano v vseh mednarodnih dokumentih in celo v slovenski ustavi. Kljub temu je pri nas s pomočjo različnih interpretacij in raznih izvijanj prišlo do tega, da imamo celo prepoved konfesionalne dejavnosti v javnih šolah“, poudarja nadškof Stres.

Zato nam ostaja le še vprašanje, kdaj bo ta temeljna pravica staršev zagotovljena tudi v Sloveniji.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...