Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Papež pozval k spravi in prekinitvi uporabe orožja v Libiji

Svet | 27.03.2011, 14:48

Papež Benedikt XVI. je v nedeljskem opoldanskem nagovoru mednarodno skupnost pozval k takojšnjemu začetku dialoga v Libiji in prekinitvi ognja, izrazil pa je tudi zaskrbljenost nad varnostjo civilistov. Sveti je oče je dopoldne obiskal tudi Ardeatinske jame v Rimu, kjer se je poklonil žrtvam nacističnega pokola.

Zaradi vse bolj dramatičnih novic iz Libije je papež v današnjem nagovoru pozval k takojšnji spravi in umiku orožja vseh vpletenih strani, ki se zadnje dni bojujejo po vsej državi. Kot je dejal, ga najbolj skrbi varnost civilnega prebivalstva.

„V času povečane napetosti je treba uporabiti vsa diplomatska sredstva, ki so na voljo, in pokazati željo po spravi med vsemi vpletenimi stranmi pri iskanju mirne in trajne rešitve. S tega vidika - medtem ko molim za vrnitev harmonije v Libiji in celotni Severni Afriki - iskreno pozivam mednarodne organizacije, politične voditelje in vojsko za takojšen začetek dialoga in prekinitev uporabe orožja,“ je dejal papež.

Prav tako je zagotovil svojo zavzeto molitev za vrnitev miru in sloge v Libiji in na celotno področje Severne Afrike. Za mir v Libiji so minulo noč v cerkvi sv. Gregoria VII. v Rimu v molitvenem bdenju prosili Boga člani Gibanja za družinsko ljubezen, ki jim je sveti oče danes opoldne po angelovem čaščenju med drugimi namenil prav poseben pozdrav.

Papež o srečanju Jezusa s Samarijanko

Sveti oče je sicer v osrednjem nagovoru - kot tudi v pozdravih v raznih jezikih - približal vsebino evangeljskega odlomka 3. postne nedelje o srečanju Jezusa s Samarijanko ob Jakobovem vodnjaku in približal razne vidike njegove bogate duhoven vsebine. Romarje z nemškega govornega področja je spomnil na dejstvo, da ljudje za svoje preživetje potrebujemo vodo in hrano. Hkrati pa v svoji notranjosti občutimo tudi neko globljo lakoto in žejo. „Jezus hoče to prikrito hrepenenje, žejo in lakoto po Resnici, Lepoti in Dobroti v nas znova prebuditi. Kjer nam grozi, da bi se zaradi greha in oddaljenosti od Boga izsušili, se nam On sam daje kot žuboreča Voda, kot sveži izvir, ki nam daje resnično življenje,“ je povedal sveti oče. V nagovoru je vse povabil, naj Jezusu dovolimo, da v nas znova poživi svežino svoje ljubezni.

Poklon žrtvam nacizma v Ardeatinskih jamah

Papež Benedikt XVI. je že dopoldne obiskal Ardeatinske jame v Rimu, kjer se je poklonil žrtvam nacističnega pokola. Na obhodu je spremstvo vodil sin umorjenega častnika in se skupaj s papežem ustavil v molitvi na očetovem grobu. Papež je za kratek čas postal ob spomeniku takrat preminulega duhovnika in zastopnika židovske skupnosti. Pred spominsko obeležje 335-ih ardeatinskih nedolžnih žrtev je položil rdeče vrtnice in v krajšem nagovoru pozval k medsebojni povezanosti med ljudmi. „Kot bratje in sestre si lahko podamo roke in skupaj molimo k Bogu Očetu, izpovemo vero vanj in mu obljubimo, da bomo prežeti z njegovo ljubeznijo gradili mir v neposredni okolici in po vsem svetu."

Libijski uporniki zasedli že tri večja mesta

Potem ko je libijskim upornikom ob pomoči zahodnih zračnih sil včeraj uspelo prevzeti nadzor nad strateško pomembno Adždabijo in Brego, so danes zasedli še veliko naftno pristanišče Ras Lanuf. Sinoči je zahodnim zavezniškim silam s preleti uspelo ustaviti napade Gadafijevih sil v Misrati. Napadle so tudi tamkajšnje vojaško oporišče in uničile pet libijskih vojaških letal in fva helikopterja.

Medtem je italijanski zunanji minister Franco Frattini predstavil načrt za rešitev krize v državi, ki vključujejo tudi možnost odhoda libijskega voditelja Gadafija v izgnanstvo, predvsem pa prekinitev ognja pod nadzorom ZN, posvetovanja z libijskimi plemenskimi skupinami in "trajen človekoljuben koridor", o katerem se že dogovarjajo s turško vlado. Ameriški obrambni sekretar Robert Gates pa je sile libijskega voditelja obtožil, da nameščajo trupla na kraje, ki so jih napadla letala koalicijskih sil. Po njegovih besedah poskušajo s tem odgovornost za smrt civilistov prevaliti na koalicijske sile pod vodstvom ZDA.

Vojaška operacija Odisejeva zarja, katere poveljstvo naj bi danes prevzela zveza Nato, bo po napovedih lahko trajala tudi več kot tri mesece.

Svet, Cerkev po svetu
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...