Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Fukushima Daiichi - 16. marec popodne (foto: http://www.digitalglobe.com)
Fukushima Daiichi - 16. marec popodne

Fukušima I: Razmere nepredvidljive

Svet | 18.03.2011, 07:46

Inženirjem je do drugega reaktorja nuklearke v Fukušimi uspelo napeljati električno omrežje, slednje pa naj bi že v naslednjih urah omogočilo zagon hladilnega sistema v tem reaktorju. Že od jutra se nadaljuje akcija hlajenja tretjega bloka te elektrarne, ki po presoji strokovnjakov pomeni največje tveganje za širjenje jedrskega onesnaženja.

Kot poroča Kyodo News, nameravajo na pomoč priskočiti tudi tokijski gasilci, ki imajo na voljo trideset specialnih vozil z vodnimi topovi, ki so s curkom vode sposobna doseči višja mesta. Hlajenje reaktorjev so danes nadaljevali s pomočjo cistern z vodo, medtem ko uporabe helikopterjev ne načrtujejo, čeprav naj bi tudi včerajšnje helikoptersko hlajenje z vodo imelo pozitiven učinek.

STA poroča, da po podatkih Japonske agencije za jedrsko varnost dim izhaja iz drugega reaktorja, kaj je vzrok za to, pa še ne vedo. V omenjenem reaktorju je sicer pred dnevi že odjeknila eksplozija, ki je verjetno poškodovala reaktorsko sredico. Je pa ta reaktor najmanj poškodovan in zato so se očitno odločili, da prav na njem poskušajo ponovno vzpostaviti funkcioniranje hladilnega sistema.

V Tokio je danes prispel vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Jukija Amano. Ob prihodu je razmere v poškodovani nuklearki označil za "zelo nevarno nesrečo", zaradi katere je mednarodna skupnost zaskrbljena. Poudaril je še, da bo pri reševanju razmer potrebno mednarodno sodelovanje. Japonska je sicer danes sporočila, da je pripravljena sprejeti pomoč ZDA ter da se o tem z Washingtonom že pogovarjajo.

Vodni curki pomagali?

Po izjaval pristojnih v podjetju TEPCO (Tokyo Electric Power Co.),pa naj bi bilo včerajšnje hlajenje z vodnimi curki uspešno, kar naj bi nakazal tudi oblak pare, ki se je pri tem sprostil. Bolj skrbi dejstvo, da se po končani akciji sevanje ni pomembno zmanjšalo.

Japonski obrambni minister Tošimi Kitazava je danes dejal, da bodo, če bo potrebno, uporabili tudi enajst vojaških letal, s katerimi bodo skušali zlivati vodo nad nuklearko.

Japonske oblasti pa so včeraj svetovale lokalnim oblastem, naj začnejo preverjati hrano zaradi morebitne radioaktivnosti, potem ko je iz poškodovane Fukušime po eksploziji izšlo radioaktivno sevanje. To je prvič, da je Japonska zaradi sevanja uvedla omejitvene ukrepe za hrano domače proizvodnje, STA povzema poročanje AFP.

21 delavcev naj bi bilo izpostavljenih sevanju

IAEA je medtem na svoji spletni strani objavila uradne podatke japonske vlade o številu zaposlenih, ki so po eksploziji utrpeli poškodbe ali bili izpostavljeni sevanju v nuklearki Fukušima. Med skupno 25 poškodovanimi je več zaposlenih upravitelja nuklearke Tepco utrpelo manjše poškodbe, dva pogrešajo, dva sta "nenadoma zbolela", še štirje so utrpeli manjše poškodbe ob eksploziji v prvem reaktorju 11. marca, enajst pa jih je bilo poškodovanih ob eksploziji v tretjem reaktorju 14. marca, je razvidno iz poročila japonske vlade s 16. marca, ki ga je objavila IAEA.

Skupno 21 ljudi je bilo izpostavljenih radioaktivnemu sevanju, od teh so pri 17 zaposlenih ugotovili radioaktivne delce na obrazu, vendar jih zaradi nizkega sevanja niso prepeljali v bolnišnico, medtem ko je bil eden izpostavljen znatnemu sevanju. Med izpostavljenimi sevanju sta bila še dva policista in gasilec, čigar zdravstveno stanje še preučujejo.

IAEA je tudi opozorila na visoke temperature v bazenu za izrabljeno gorivo v Fukušimi. Po navedbah strokovnjakov se giblje temperatura v bazenu v normalnih razmerah pod 25 stopinj. Zaradi težav s hlajenjem reaktorjev, ki so nastale po potresu in cunamiju, pa so se temperature v četrtem reaktorju v minulih dneh povzpele na 84 stopinj, v petem in šestem reaktorju pa so se povzpele na 60 stopinj in več.

Mraz nagaja reševalcem

Dogajanje v Fukušimi je nekoliko zasenčilo stanje na prizadetih območjih, kjer reševalci še naprej iščejo morebitne preživele. Uradno število mrtvih in pogrešanih šesti dan po katastrofi se je sicer zvišalo na 15 tisoč. Ob zelo mrzlem vremenu je kar 850 tisoč gospodinjstev brez elektrike, ponekod primanjkuje pitne vode. Tečaji delnic padajo, zato je morala japonska centralna banka že četrti dan zapored za delovanje gospodarstva poskrbeti s finančno injekcijo. Številne družbe, ki imajo obrate na ogroženih območjih, evakuirajo svoje zaposlene. Vse več držav pa svojim državljanom svetuje, naj razmislijo o tem, da bi zapustili prizadeta območja. Na Japonskem naj bi bilo še 51 Slovencev, vendar nihče na ogroženih območjih. Slovensko veleposlaništvo je tem začelo preventivno pošiljati tablete kalijevega jodida.

Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...