Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Ustavni sodniki dovolili referendum o pokojninski reformi

Slovenija | 14.03.2011, 20:08

Ustavni sodniki so sporočili, da ne bodo preprečili referenduma o pokojninski reformi. Sindikati so izrazili zadovoljstvo nad odločitvijo, prav tako v SDS in NSi. Vlada pa vztraja, da je reforma koristna.

Sodišče v odločbi, ki jo je sprejelo soglasno, meni, da državni zbor pri tem, ko opozarja na nujno odpravo neustavnosti v veljavnem zakonu, ne navaja zadostnega razloga, ki bi utemeljeval poseg v pravico do referendumskega odločanja. Neustavni del veljavnega zakona bi bilo po oceni sodišča možno odpraviti z novelo brez spremembe drugih temeljih elementov pokojninskega sistema, je dejala sodnica poročevalka Etelka Korpič Horvat. Zakonodajalec sicer lahko v primeru, ko izvršuje odločbe ustavnega sodišča, ureja tudi druga pomembna vprašanja, ki so lahko tudi sistemske narave, je dejala. Glede takega ravnanja mu ni mogoče očitati zlorabe njegove zakonodajne funkcije. Vendar pa v takšnem primeru ne more pričakovati, da bo zgolj zaradi te uskladitve ustavno sodišče prepovedalo referendum o celotni novi ureditvi, je pojasnila Horvatova.

Zgolj zaradi vprašanj primernosti, koristnosti ali potrebnosti nove zakonske ureditve z novim pokojninskim zakonom prepoved referenduma ne pride v poštev, opozarjajo ustavni sodniki.

In kakšni so odzivi?

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, ki je pobudnica za začetek postopkov za razpis referenduma, pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča. Kot so zapisali, je sodišče s tem onemogočilo poskus vlade, da bi s prepovedjo referenduma izločila ljudi iz sprejemanja odločitev, ki pomembno vplivajo na njihov materialni in socialni položaj.

Na Gospodarski zbornici Slovenije obžalujejo odločitev ustavnega sodišča, saj menijo, da Slovenija pokojninsko reformo potrebuje. V Združenju delodajalcev Slovenije, ki je podporo reformi pozno poleti umaknilo, pa nad odločitvijo niso presenečeni in menijo, da je logična posledica nepripravljenosti vlade sprejeti socialni sporazum.

Državnozborske stranke spoštujejo odločitev ustavnega sodišča, da dovoli referendum o pokojninski reformi. Tako v opoziciji kot v koaliciji že napovedujejo argumentirano predreferendumsko razpravo. Med koalicijskimi strankami bo uveljavitvi zakona nasprotovala DeSUS, med opozicijskimi pa bo za njegovo uveljavitev SLS.

Seniorji in seniorke pri SDS so zapisalu, da vlada že ves čas zavaja javnost s tem, da bo referendumska zavrnitev pokojninskega zakona imela usodne posledice za vzdržnost pokojninske blagajne in s tem tudi na ustavne posledice glede socialne varnosti upokojencev. "Vendar pa te trditve ne argumentira z nikakršnim simulacijskim izračunom finančnih posledic na vzdržnost pokojninske blagajne, ki bi nastale, če se z zamikom enega leta sprejme nov pokojninski zakon, ki bo vseboval izboljšane rešitve, v katerem bodo odpravljene pomanjkljivosti sedanjega zakona, predvsem pa, ki bo usklajen z vsemi socialnimi partnerji in opozicijo. Zato referendumska zavrnitev zakona ne bo pomenila zavračanja pokojninske reforme, ki jo kot rečeno potrebujemo, ampak bi zavrnitev slabega zakona pomenila le popravni izpit za vlado, da v enem letu pripravi nov zakon, ki bo dejansko zagotavljal usklajene postopke in kakovostne rešitve," menijo v SDS.

V NSi pa so zapisali, da z zadovoljstvom sprejemajo odločitev Ustavnega sodišča. "Tako je državljanom dana demokratična pravica, da o vsebini zakona odločajo na referendumu. Pravica do referenduma je ena iz med temeljnih ustavnih pravic, ki je bila v preteklosti že večkrat poteptana," so zapisali.

Naslednji meseci pred referendumom o pokojninski reformi bodo "humus za socialno demagogijo", je po odločitvi sodnikov poudaril premier Borut Pahor in hkrati zatrdil, da bo vlada v referendumski kampanji govorila "odgovoren jezik". Verjame, da se bodo ljudje odločili za reformo, in se zavzel za "pakt za prihodnost Slovenije". Pokojninska reforma je po njegovih besedah ena osrednjih reform, ki odločajo o sedanjosti in prihodnosti razvoja države. Zato na referendumu o pokojninski reformi volivci ne bodo odločali o usodi vlade, pač pa o usodi te in prihodnjih generacij, je dejal.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je napovedal, da bodo vsekakor spoštovali odločitev ustavnega sodišča. Ustavno sodišče se je odločilo dati prednost svobodi odločanja, pravi in izraža upanje, da bo ta svoboda na referendumu odgovorno uporabljena.

Odločitev ustavnega sodišča kaže na to, da odgovornost za stanje v prihodnje ne nosita samo državni zbor in vlada, ampak tudi predlagatelji referenduma in neposredno državljani in državljanke, pa je v odzivu na odločbo sodišča povedal podpredsednik DZ Miran Potrč. Ob tem pa je zavrnil možnost, da parlament in vlada ne bi upoštevala odločitve referenduma. Potrč je povedal tudi, da mora državni zbor odločbo ustavnega sodišča izvršiti.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...