Alen SalihovićAlen Salihović

Ustavni sodniki dovolili referendum o pokojninski reformi

Slovenija | 14.03.2011, 20:08

Ustavni sodniki so sporočili, da ne bodo preprečili referenduma o pokojninski reformi. Sindikati so izrazili zadovoljstvo nad odločitvijo, prav tako v SDS in NSi. Vlada pa vztraja, da je reforma koristna.

Sodišče v odločbi, ki jo je sprejelo soglasno, meni, da državni zbor pri tem, ko opozarja na nujno odpravo neustavnosti v veljavnem zakonu, ne navaja zadostnega razloga, ki bi utemeljeval poseg v pravico do referendumskega odločanja. Neustavni del veljavnega zakona bi bilo po oceni sodišča možno odpraviti z novelo brez spremembe drugih temeljih elementov pokojninskega sistema, je dejala sodnica poročevalka Etelka Korpič Horvat. Zakonodajalec sicer lahko v primeru, ko izvršuje odločbe ustavnega sodišča, ureja tudi druga pomembna vprašanja, ki so lahko tudi sistemske narave, je dejala. Glede takega ravnanja mu ni mogoče očitati zlorabe njegove zakonodajne funkcije. Vendar pa v takšnem primeru ne more pričakovati, da bo zgolj zaradi te uskladitve ustavno sodišče prepovedalo referendum o celotni novi ureditvi, je pojasnila Horvatova.

Zgolj zaradi vprašanj primernosti, koristnosti ali potrebnosti nove zakonske ureditve z novim pokojninskim zakonom prepoved referenduma ne pride v poštev, opozarjajo ustavni sodniki.

In kakšni so odzivi?

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, ki je pobudnica za začetek postopkov za razpis referenduma, pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča. Kot so zapisali, je sodišče s tem onemogočilo poskus vlade, da bi s prepovedjo referenduma izločila ljudi iz sprejemanja odločitev, ki pomembno vplivajo na njihov materialni in socialni položaj.

Na Gospodarski zbornici Slovenije obžalujejo odločitev ustavnega sodišča, saj menijo, da Slovenija pokojninsko reformo potrebuje. V Združenju delodajalcev Slovenije, ki je podporo reformi pozno poleti umaknilo, pa nad odločitvijo niso presenečeni in menijo, da je logična posledica nepripravljenosti vlade sprejeti socialni sporazum.

Državnozborske stranke spoštujejo odločitev ustavnega sodišča, da dovoli referendum o pokojninski reformi. Tako v opoziciji kot v koaliciji že napovedujejo argumentirano predreferendumsko razpravo. Med koalicijskimi strankami bo uveljavitvi zakona nasprotovala DeSUS, med opozicijskimi pa bo za njegovo uveljavitev SLS.

Seniorji in seniorke pri SDS so zapisalu, da vlada že ves čas zavaja javnost s tem, da bo referendumska zavrnitev pokojninskega zakona imela usodne posledice za vzdržnost pokojninske blagajne in s tem tudi na ustavne posledice glede socialne varnosti upokojencev. "Vendar pa te trditve ne argumentira z nikakršnim simulacijskim izračunom finančnih posledic na vzdržnost pokojninske blagajne, ki bi nastale, če se z zamikom enega leta sprejme nov pokojninski zakon, ki bo vseboval izboljšane rešitve, v katerem bodo odpravljene pomanjkljivosti sedanjega zakona, predvsem pa, ki bo usklajen z vsemi socialnimi partnerji in opozicijo. Zato referendumska zavrnitev zakona ne bo pomenila zavračanja pokojninske reforme, ki jo kot rečeno potrebujemo, ampak bi zavrnitev slabega zakona pomenila le popravni izpit za vlado, da v enem letu pripravi nov zakon, ki bo dejansko zagotavljal usklajene postopke in kakovostne rešitve," menijo v SDS.

V NSi pa so zapisali, da z zadovoljstvom sprejemajo odločitev Ustavnega sodišča. "Tako je državljanom dana demokratična pravica, da o vsebini zakona odločajo na referendumu. Pravica do referenduma je ena iz med temeljnih ustavnih pravic, ki je bila v preteklosti že večkrat poteptana," so zapisali.

Naslednji meseci pred referendumom o pokojninski reformi bodo "humus za socialno demagogijo", je po odločitvi sodnikov poudaril premier Borut Pahor in hkrati zatrdil, da bo vlada v referendumski kampanji govorila "odgovoren jezik". Verjame, da se bodo ljudje odločili za reformo, in se zavzel za "pakt za prihodnost Slovenije". Pokojninska reforma je po njegovih besedah ena osrednjih reform, ki odločajo o sedanjosti in prihodnosti razvoja države. Zato na referendumu o pokojninski reformi volivci ne bodo odločali o usodi vlade, pač pa o usodi te in prihodnjih generacij, je dejal.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je napovedal, da bodo vsekakor spoštovali odločitev ustavnega sodišča. Ustavno sodišče se je odločilo dati prednost svobodi odločanja, pravi in izraža upanje, da bo ta svoboda na referendumu odgovorno uporabljena.

Odločitev ustavnega sodišča kaže na to, da odgovornost za stanje v prihodnje ne nosita samo državni zbor in vlada, ampak tudi predlagatelji referenduma in neposredno državljani in državljanke, pa je v odzivu na odločbo sodišča povedal podpredsednik DZ Miran Potrč. Ob tem pa je zavrnil možnost, da parlament in vlada ne bi upoštevala odločitve referenduma. Potrč je povedal tudi, da mora državni zbor odločbo ustavnega sodišča izvršiti.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...