Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kulturna prireditev pri Mariji Vnebovzeti 2011 (foto: Tone Ovsenik)
Kulturna prireditev pri Mariji Vnebovzeti 2011

FOTO: Domača kulturna prireditev v Clevelandu

| 20.02.2011, 17:50 Matjaž Merljak

Prešernov dan ali mesec kulture nismo samo praznovali z uspešnim nastopom Eroike iz Slovenije 6. februarja v dvorani Marije Vnebovzete, kjer so fantje odpeli svoj koncert ob polni dvorani poslušalcev, tudi naša skupnost je pripravila dan kulture. Ta je potekal v nedeljo, 13. februarja, v cerkvi Marije Vnebovzete.

Bil je to kulturni nastop samo župljanov te župnije. V tiskanem programu je bil tudi vstavljen kratek opis Prešerna in drugih osebnosti naše kulture, katere je prispeval dr. Edi Gobec. Kulturni nastop je imel začetek ob 18:00, ko nas je pozdravil voditelj Janez Nemec in spretno napovedoval točke nastopajočih. Vmes je še dodal kakšno anekdoto o vsakemu posebej. V posameznih točkah smo slišali branje poezij, pesmi in popestrili so večer tudi glasbeniki, solisti, kot mladi Michael Tomc na klavirju in starejši, kot trio klarinetov, ki nam je podal Mozartovo delo in še zaigrali so Pachelbelovo, Canon v D duru. Slišali smo deklamacije Prešernovih del, kot Zdravljica, Krst pri Savici in pesem O Vrba, priredba Vlado Kreslin v izvedbi Miha Dolinarja. Da je pa to raznolika župnija, je dokazal tudi škotski rojak v svoji keltski noši in nam prebral škotsko delo.

O Vrba v izvedbi Mihe Dolinarja
O Vrba v izvedbi Mihe Dolinarja © Tone Ovsenik

Trio klarinetov
Trio klarinetov © Tone Ovsenik
Po nastopu v cerkvi smo bili vabljeni v dvorano, kjer nas je čakal prigrizek in prilika za prijateljski pogovor. Presenetil nas je tudi ultra plavalec Martin Strel, ki se te dni mudi na naši strani oceana. Pripravil je krajši program in nam povedal nekaj zanimivosti iz svojih avantur ob plavanju ali bolj točno, preplavanju najdaljših in morda celo najnevarnejših rek sveta. Pokazal je tudi nekaj izvlečkov iz svojega filma, Big River Man. Te je imel tudi za prodajo in so ljudje kar segli po teh video CD-jih. Po svoji predstavi je bil pripravljen tudi odgovarjati na posamezna vprašanja. Seveda tudi teh ni manjkalo. Bilo je kar živahno v dvorani.

To je bil večer poezije
To je bil večer poezije © Tone Ovsenik

Danes je pa prijateljsko srečanje v župniji svetega Vida. Župnija namreč vabi vse farane, da se udeleže zajtrka, ki bo pripravljen po svetih mašah v dvorani. Da bo vsak dobrodošel, tudi naši malčki, pripravljajo tudi zabavo zanje. To je pač lepa prilika se srečati z župljani v teh zimskih mesecih, ko se držimo bolj med štirimi stenami in ne zunaj na zraku, kjer se lahko večkrat srečamo z prijatelji in sosedi.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...