Alen SalihovićAlen Salihović
Šaleški študentski oktet v Hamiltonu (foto: Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu)
Šaleški študentski oktet v Hamiltonu

FOTO: Slovenski kulturni dan v Hamiltonu

| 17.02.2011, 08:39 Matjaž Merljak

Širša slovenska skupnost je pod pokroviteljstvom Vseslovenskega Kulturnega Obora tudi letos praznovala največji slovenski kulturni praznik - Prešernov dan 2011. Tokrat je bilo slavje pri slovenski župniji sv. Gregorija Velikega v Hamiltonu.

V soboto, 5. februarja 2011, ob 17.30 so se rojaki v velikem številu udeležili sv. maše, ki jo je vodil župnik Drago Gačnik. Somaševala sta Antonio Burja in Ivan Plazar.

Misel božje besede: biti sol in luč sveta, je bila primerna napotnica za duhovno in kulturno razsvetljenost rojakov na ta dan. K temu je pripomogel tudi Šaleški študentski oktet iz Slovenije, ki je mašo obogatil s svojim petjem. Mehki in čisti glasovi mladih pevcev, zvoki ubrane kitare in orgel so bogoslužju dodali posebno praznično doživetje. Kljub snežnem metežu so dvorano napolnili gostje v pričakovanju nastopov Šaleškega študentskega okteta in treh vokalistov - Eroika.

Program je spretno vodil Simon Pribac, ki je tudi prebral vložke iz Prešernovih poezij. Po obeh državnih himnah so sledili kratki nagovori: Marjan Kolarič za Vseslovenski Kulturni odbor, župnik Drago Gačnik kot gostitelj, za Slovenski Koordinacijski Odbor-Niagara je spregovorila koordinatorica Magda Razpotnik. Nagovore je zaključil zastopnik veleposlaništva v Ottawi Luka Kovačec.

Vsebina nagovorov je poslušalce praznično razpoložila, kar se je v nadaljevanju stopnjevalo z nastopom mladih glasov Šaleškega študentskega okteta. Ti so s svojim izborom pesmi pokrili slovenske pokrajine od Primorske preko Bele Krajine tja do Prekmurja. Pod vodstvom umetniškega vodje Domna Strupeha se je oktet odlično predstavil z zahtevnim repertoarjem narodnih pesmi in umetnih skladb.

Trio Eroika
Trio Eroika © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

V drugem delu programa pa so bili poslušalci deležni nekaj povsem novega z nastopom vokalnega tria Eroika. Tenorista Aljaž Farasin in Metod Žunec ter baritonist Matjaž Robavs, so osvojili poslušalce s čudovito usklajenim glasovi. Izvajali so popularne pesmi, narodne pesmi, klasične skladbe in zaključili z dvema opernima arijama. Matjaž Robavs pa je med izvajanjem pesmi poskrbel za duhovite uvode v pesmi. Eroiko vodi umetniški vodja Parick Greblo, ki obenem skrbi glasbeno spremljavo za ta vrhunski vokalni trio.

Dvorana je bila polna
Dvorana je bila polna © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

Ob zaključku, ko so se znova predstavili vsi nastopajoči večera, so jim izročili majhen spomin, potem pa je ob navdušenem sodelovanju občinstva v dvorani zadonela slovenska narodna: Pozimi pa rožice ne cveto. Bil je čudovit, nepozaben kulturni večer slovenske omike, krepilo za dušo in slovensko narodno zavest. Razpoloženim obiskovalcem se ni mudilo domov, saj so ob okusnem prigrizku radi pokramljali med seboj in z nastopajočimi.

Gostje so prišli od blizu in daleč
Gostje so prišli od blizu in daleč © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

Iskrena zahvala in čestitke za lepo doživet Slovenski kulturni praznik 2011, pa gre pokrovitelju Vseslovenskemu kulturnemu odboru in gostitelju slovenski župniji sv. Gregorija Velikega v Hamiltonu.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...