Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Eroika v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Eroika v Clevelandu

Prešernovo v Clevelandu

| 13.02.2011, 23:47 Matjaž Merljak

Rojaki v Clevelandu so imeli v začetku meseca kar dva pomembna obiska: poslanca v Evropskem parlamentu iz Slovenije, Lojzeta Peterleta in glasbeni trio Eroika. Prvi je govoril o stanju v Sloveniji danes, drugi so v sklopu severnoameriške turneje zapeli za kulturni praznik.

Slovenski poslanec v Bruslju, Lojze Peterle, se je mudil na naši strani Atlantika in obiskal tudi nas, rojake v Clevelandu. V petek, 4. februarja, zvečer je potekalo srečanje v dvorani Marije Vnebovzete. Okrog sto ljudi je bilo navzočih, ki smo sledili njegovi besedi o problematiki, v kateri se je znašla Slovenija. Generalni konzul, Jurček Žmauc, je predstavil gost večera, Lojzeta Peterleta in predal besedo njemu. Peterle se je prvo spomnil njegovih obiskov med nami pred leti in priznal, da je to njegov prvi obisk pri nas v tem tisočletju. Prvič je bil tu tik pred osamosvojitvijo Slovenije in vzpodbudil rojake na sodelovanje pri samostojnosti in njenem priznanju v svetu narodov.

Lojze Peterle v Clevelandu
Lojze Peterle v Clevelandu © Dan Hanson
Opisal Slovenijo danes. Narisal ni najlepšo sliko današnje domovine iz političnega pogleda kakor tudi ne iz gospodarskega. Omenil pa je tudi težave, s katerimi se srečuje Evropska zveza. Po nagovoru je sprejel vprašanja, ki so jih mu postavili navzoči in z veseljem na vse odgovarjal. Po uradnem delu večera je bila prilika za prijateljski pogovor in tudi se je oglasila domača pesem. Presenetil nas je tudi z orglicami in zaigral nanje. Vzel si je tudi čas za kratek intervju za Slovensko uro in po tej se dal izjavo za Radio Ognjišče.

Na tem večeru srečanja z Lojzetom Peterletom je bil navzoč tudi slovenski ultraplavalec Martin Strel, ki se mudi na daljši turneji po Združenih državah Amerike. Zgovorni Martin je tudi bil gost na moji radijski urici, Slovenska ura.

V mesecu kulture se tudi mi prizadevamo, da imamo nekaj iz kulturne zakladnice. Prav danes, oziroma nocoj bo nastop ali koncert tu živečih kulturnikov, ki nam bodo, kot kaže, podali bogat nastop glasbe, petja in poezije. To bo potekalo v akustični cerkvi Marije Vnebovzete. A preteklo nedeljo smo pa gostili v dvorani te župnije pevski trio Eroika.

Fantje Eroike so prišli na podaljšan vikend in obiskali rojake v Kanadi in Ameriki. V petek so nastopili v Montrealu, v soboto v Hamiltonu in v nedeljo so podali zelo uspešen koncert v naši dvorani. Obiskovalcev je bilo več kot pričakovano. Tako da je bilo videti še župnika Kumšeta, ki je hitel in pomagal dodati še več stolov.

Na presenečenje vseh so trio Eroika vključili še splet slovenskih narodnih v svoj koncert in s tem vzbudili še lepše vzdušje med poslušalci. Po koncertu so se, Matjaž, Metod in Aljaž ter njihov aranžer, Patrik Greblo, družili z rojaki in spet se je tu oglasila slovenska narodna.

Eroika je zapela pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu
Eroika je zapela pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu © Tone Ovsenik

Matjaž Robavs je pa vzel nekaj trenutkov za intervju spet za Slovensko radijsko uro in podal še to izjavo tudi za Radio Ognjišče.

V predpustu, ki je letos zelo dolg, pa zadišijo krofi v naših župnijah, ki jih pripravijo članice oltarnih društev. To prodajo imajo prav ta vikend Oltarni društvi Svetega Vida in Marije Vnebovzete. Odjemalcev pa nikdar ne manjka, tako da so včasih kar dolge vrste, ki čakajo na ta tradicionalni slovenski priboljšek.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...