Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ana Marija Belič (foto: Matjaž Merljak)
Ana Marija Belič

Veroučiteljica v Buenos Airesu

| 09.02.2011, 08:15 Matjaž Merljak

Ana Marija Belič poučuje verouk na Slovenskem srednješolskem tečaju ravnatelja Marka Bajuka. Tečaj ima že petdesetletno zgodovino, poteka ob sobotah popoldne v Slovenski hiši v Buenos Ariesu. Leta 2010 ga je obiskovalo 167 učencev iz vseh domov Velikega Buenosa Airesa. To niso vsi, ki obiskujejo sobotne slovenske šole po krajevnih domovih.

Poleg verouka na srednješolskem tečaju poučujejo še slovenščino, slovnico, zgodovino, zemljepis, petje, svetovne nazore, etnografijo ... Deluje kot organizirana šola, ob koncu imajo za učence pripravljene tudi izpite.

Ana Marija Belič je sicer po izobrazbi računovodkinja. Za poučevanje verouka se je usposabljala na različnih tečajih, z možem sta se veliko ukvarjala z družinsko katehezo.

V času nedavnega seminarja za izseljenske učitelje z južne poloble je opravila hospitacijo pri uri verouka na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu nad Ljubljano. Kot pravi, so jo tam res lepo sprejeli in ji pomagali z gradivom. Tudi na seminarju ji je bilo zelo všeč, pridobila je veliko več, kot je pričakovala.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.