Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Soča (foto: Miran Mihelič)
Soča

Bomo dobili Dan reke Soče?

| 05.02.2011, 18:18 Matjaž Merljak

V organizaciji Ministrstva za okolje in prostor ter Občine Tolmin je konec januarja potekala javna obravnava predloga za razglasitev Dneva reke Soče. Zamišljen je kot čezmejno praznovanje vseh, ki ob 140 km dolgi reki živijo, ob tem pa izboljševanju sonaravnega gospodarjenja, trženja z njo in zbliževanju ljudi v teh krajih.

Zaenkrat so severnoprimorski župani dogovorjeni, da 22. marca, podpišejo pismo o nameri za praznovanje dneva reke Soče. Kot kaže, bodo, po tukajšnji uskladitvi, kaj sploh želijo, k sodelovanju povabili tudi sosednje občine na italijanski strani. Navadnim ljudem pa bi se zdelo čudno, če bi od teh povabili le tiste občine, ki se navezujejo na spodnji tok te reke in ne tudi tistih, ki mejijo s tolminsko, kobariško in bovško občino.

Soča, kajak
Soča, kajak © Miran Mihelič
Kot kaže bo v mesecu februarju Ministrstvo za okolje in prostor pripravilo predlog za razglasitev dneva ene najlepših rek na svetu.

Iz vseh sedanjih vsebinskih razhajanj, je upati, da bo iz tega nastalo nekaj več kot le pomanjkljiv turistični promocijski projekt. Predvsem študijsko- raziskovalno kakovosten, v kotlinah in na gorah ob reki, o bioloških posebnostih tukajšnje favne in flore, ob ureditvi učnih poti, kjer bi biologi podrobno spregovorili skupinam šolarjev, študentov in turistov o našem skupnem naravnem in duhovnem bogastvu, med drugim tudi o božjepotnih znamenjih, kapelicah in cerkvah v tem prostoru.

Lajše
Lajše © Miran Mihelič

Mengore
Mengore © Miran Mihelič
Strmec
Strmec © Miran Mihelič

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...