Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Pester januar v Clevelandu

| 06.02.2011, 18:00 Matjaž Merljak

Prvi mesec leta 2011 je mimo in smo v mrzlem objemu zime, ki tudi nam ne prizanaša. Mraz pritiska in sneg že kar nekaj časa leži in nam narava nasuje novega po malem skoraj vsak dan. Hvala Bogu, imamo pa kar srečo, saj je v drugih krajih in predelih zemlje še veliko slabše.

Mi rojaki v Clevelandu smo kar lepo preživeli praznike in mesec januar. Božični okraski so pospravljeni, le da so jaslice še ostale do tega tedna na željo župnika. V sredo je bila Svečnica, praznik Jezusovega darovanja v templju. Blagoslov sveč je potekal po jutranji maši. Kot vsako leto bodo tudi zdaj sveče na razpolago za domačo uporabo in v cerkvi svetega Vida so ob kapeli Marije Pomagaj. Praznik svetega Blaža smo tudi zabeležili v četrtek, ko sta nam župnika blagoslovila grla pri mašah.

Ob začetku novega leta dobimo finančna poročila naših župnij. Župnik Marije Vnebovzete, Janez Kumše je te razposlal v tem tednu, Jože Božnar, župnik Svetega Vida je to storil že prej. Ti poročili nam dajo lepšo sliko finančnega delovanja župnij in kako stojimo kot župnijska skupnost. Seveda gre topla zahvala vsem župljanom, ki naredijo svoj delež in še več v finančni podpori naših župnij. Veliko je mogoče narediti po radodarnosti časa in talenta številnih ljudi, ki pomagajo prostovoljno v mnogih stvareh. Zaradi vzdrževanja poslopij in popravil, ki vedno pokažejo svojo potrebo, je vseeno stanje obeh naših župnij skoraj zavidljivo, če jih primerjamo drugim in če še upoštevamo oddaljenost vernikov.

Slovenska Pristava pri Clevelandu iz zraka
Slovenska Pristava pri Clevelandu iz zraka © Matjaž Merljak

Mesec januar je bil kar pester v naši sredi. Slovenska šola Marije Vnebovzete je pripravila 16. svoje vsakoletno dobrodelno kosili v svoji dvorani, ki je spet se vse lepo izteklo, saj je bil obisk, čeprav v slabem, snežnem vremenu, zelo lep. Kot kaže, ljudje še vedno radi podpro to hvalevredno institucijo.

Sobota, 22. januarja, je bila pa še posebno slavna. Na ta večer je Slovenska pristava zastavila svojo obletniško leto. Sicer letos ta ustanova slavi svojo 50-letnico. Od skromnih začetkov je ta oaza v naravi dosegla kar zavidljiv prostor, kjer se zbiramo v poletnih mesecih tedensko, ob nedeljah in včasih še celo ob petkih in sobotah.

Slovenska Pristava pri Clevelandu
Slovenska Pristava pri Clevelandu © Tone Ovsenik

Praznovanje te obletnice se je začelo v Slovenskem narodnem domu na Saint Clair Aveniji. Ob primerno okrašeni dvorani nas je nagovorila prvo predsednica in to prva predsednica ženskega spola, Mary Ann Vogel. Zahvalila se je vsem prostovoljcem, ki toliko naredijo in doprinesejo k uspehu tega letovišča. Mnogo delovnih ur je potrebno, da se vse naredi in uredi, da je Pristava nam lahko v ponos.

Za nagovorom predsednice nam je Mojca Slak, hčerka prvega predsednika Jerneja Slaka, na kratko opisala zgodovino in njen nastanek. Sledila je Silva Pišorn in nam prebrala verze Slovenski pristavi, ki jih je napisal za to priložnost dr. Edi Gobec. Po tem kratkem programu je še nastopil ansambel, ki nam je zaigral in zapel dve lokalni skladbi v poklon našemu letovišču. Nato je iz kuhinje pridišala dobra večerjo, ki so jo strežnice skrbno postregle in nato je sledila običajna plesna zabava. Seveda so v načrtih še druga slavja skozi poletne mesece namenjene 50-letnici Pristave in 20-letnice samostojne Slovenije.

Veselje ob Vinski trgatvi na Pristavi
Veselje ob Vinski trgatvi na Pristavi © Tone Ovsenik

Slovenija letos praznuje in z njo bomo praznovali tudi mi, saj nas čaka kar nekaj lepih dogodkov, ki se bodo odvijali. Prvi od teh je seveda že nastop pevske skupine Eroika, ki nam poje prav danes popoldne v župnijski dvorani Marije Vnebovzete. V petek je bil med nami slovenski poslanec v Bruslju, Lojze Peterle, ki nas je v isti dvorani nagovoril in prinesel pozdrave iz Slovenije. Več o tem vam poročam prihodnjič.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...