Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Andres Valdes in Nataša Ličen (foto: ARO)
Andres Valdes in Nataša Ličen

Mož sam s svojim telesom

Slovenija | 16.01.2011, 07:55

V oddaji "Naš gost" smo v soboto 15. januarja gostili profesorja in mojstra pantomime ter mima, rojenega v Havani na Kubi, Andresa Valdesa, ki od leta 1964 živi v Ljubljani. Njegova pantomima je, kot pravi, Slovenka, saj je večino svojih odrskih točk ustvaril v Sloveniji. Pred številnimi gledalci je nastopil že z rosnimi štirimi leti kot plesalec v cirkusu.

Med Decrouxem in Marceauem

V otroštvu in mladosti je kot plesalec-igralec nastopal v različnih ansamblih, po končani igralski Akademiji pa se je začelo njegovo potovanje in gostovanje po svetu. Najprej je odpotoval v Mehiko, kjer je uspešno nastopal v različnih kulturnih ustanovah. Leta 1958 je odšel v Ameriko in v ansamblu iz Kube nastopal kot komik. Po dveh letih pa je odpotoval v Evropo. Pet let je živel v Parizu, kjer se je povsem posvetil pantomimi ter mimu. Šolal se je pri največjem umetniku pantomime Etiennu Decrouxu, ki je bil profesor svetovno znanega mojstra pantomime Marcela Marceaua. Nekaj časa je bil Andres Valdes tudi njegov asistent. Pantomima Andresa Valdesa je tako nekje vmes, veliko se je naučil od omenjenih mojstrov, svojemu izrazu pantomime in mima pa je dodal tudi svoje bogate izkušnje iz plesa, igralstva in sploh veščine opazovanja ljudi in sveta okrog sebe.

Od Kube do Slovenije

Želja Andresa Valdesa je bila, da bi odpotoval na Japonsko in se tam ustalil. Želel je svoje vedenje in znanje iz domače dežele, obogateno z izkušnjami iz evropskega prostora dopolniti še z mimiko in gibanjem telesa vzhodnih kultur ter s tem združiti v umetnost pantomime tri različne kulture sveta. Potem pa ga je leta 1964 zaneslo v Slovenijo in ostal je v Ljubljani, ker je tudi tu videl priložnost za svoj poklic. Kmalu po prihodu je začel s pedagoških delovanjem, skoraj desetletje je poučeval pantomimo in mim na Akademiji za gledališče, radio in televizijo, v istem času je na Baletni šoli v Ljubljani vodil seminar pantomime in mima. Ves čas pa si je z nastopi na televiziji, v filmu in v gledališčih odpiral pot med najširši krog gledalcev. V slovenski kulturni prostor je vnesel povsem novo zvrst umetnosti, sodobno pantomimo. Leta 1987 je uresničil svojo dolgoletno željo in odprl studio pantomime, namenjeno šolanju in ustvarjanju. Vrsta nagrad, ki jih je dobil v letih svojega umetniškega in pedagoškega delovanja, so potrdilo in dokaz, da je pantomima "resna" umetnost in svojevrstno gledališče.

Njegov svet je svet giba in tišine

V začetnih letih ustvarjanja pantomimika Andresa Valdesa nekateri niso razumeli, spraševali so se, zakaj med predstavami molči in le z gibi telesa ter mimiko obraza pripoveduje zgodbo. Tudi občinstvo se je moralo "naučiti" opazovati in počasi odkrivati posebno zvrst sodobne umetniške govorice. Nema pripoved, nenavadno izrazno telo, čiste kretnje, obraz, na katerem se zrcali paleta občutij, še danes mnoge navdušujejo. Andresa Valdesa smo gostili v oddaji "Naš gost" in z njim posneli eno urni pogovor, v katerem je sicer škoda, da radijskim poslušalcem ni moč videti njegovega obraza, ker resnično največ pove z mimiko, pa vendar je pogovor zanimiv in tako kot Andres Valdes, poseben.

Prisluhnite oddaji.

Slovenija, Oddaje
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...