Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Evro izziv tudi v letu 2011

Evropska Unija | 01.01.2011, 08:00 Petra Stopar

„Reševanje območja evra je zgodovinski izziv, v katerem bomo uspeli“, je prepričan prvi predsednik Evropske unije Herman Van Rompuy. V novoletni poslanici prek spleta je povedal, da je za unijo turbulentno in delavno leto, z enakim ali še večjim delovnim zagonom pa namerava povezavo voditi tudi v letu 2011.

Kriza evra je bila lekcija

V letu, ki je za nami, je bilo v Bruslju šest vrhunskih srečanj evropskih voditeljev in okoli dvajset strateških vrhov z drugimi državami. Vsak je minil v luči boja proti krizi, saj skoraj ni bilo časa za kaj drugega, je dejal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Za najpomembnejša je označil prizadevanja za ohranitev stabilnosti območja evra, saj je v dolgove zabredlo kar nekaj držav članic, še posebej Grčija. V reševanje njene zadolženosti so bile primorane iti tudi ostale evrske države. Kot pravi predsednik, smo tako reševali „naš denar“. „Seveda pa smo se pri tem tudi nekaj naučili. Ustvariti moramo še boljšo skupno gospodarsko politiko, enakovredno naši skupni valuti,“ je napovedal.

Okrepljen položaj EU

Dobra novica pa je, da gospodarstvo izjemno hitro raste, meni predsednik in pojasnjuje, da v nekaterih državah brezposelnost že upada. Seveda ne povsod, ampak tudi drugod je po besedah najvišjega evropskega voditelja recesija le začasna. Razen tega pa, kot zatrjuje, „delamo vse, da bi okrepili položaj naše unije v svetu“. Ocenjuje, da se skupna stališča držav članic EU od začetka leta 2010 bolje slišijo in da smo v samo letu dni naredili velik napredek pri zagovarjanju naših vrednot in interesov.

Voditelj Evropske unije državljanom v poslanici še sporoča: „Življenje prinaša veselje in žalost, včasih veliko žalost. Upam, da boste tisti, ki vas je prizadela nesreča, v sebi našli moč, s katero boste premagali vse. Delati moramo skupaj, da v ljudeh prebudimo upanje.“

Merklova: Evro ni le denar

Na pomen evra je v svoji novoletni poslanici spomnila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. „Evropa se je v zadnjih mesecih soočila z doslej največjim preizkusom. Evro moramo okrepiti. Ne gre le za denar,“ je poudarila. Kot je dodala, so Evropejci na srečo enotni. „Enotna Evropa je porok za mir in svobodo. Evro je temelj naše blaginje,“ je še dejala Merklova.

„Nemčija potrebuje Evropo in našo skupno valuto, zavoljo naše dobrobiti in tudi zaradi premostitve velikih izzivov po svetu. Nemci moramo izpolniti naše obveze, čeprav je včasih težko,“ je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sklenila nemška kanclerka. Povejmo, da je Nemčija največ prispevala v pomoči Grčiji in Irski, ki sta se znašli v hudi finančni krizi. Zaradi strahov, da bodo pomoč potrebovale tudi druge članice območja evra, se je Merklova doma znašla pod plazom kritik, evro pa je med Nemci močno izgubil priljubljenost.

Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...