Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Dnevi slovensko-beneške kulture

| 22.01.2011, 21:22 Matjaž Merljak

Na pobudo Kulturnega društva Stol Breginj bodo letos že tretjič organizirali dneve slovensko- beneške kulture. Pri tem jih bo podprl Javni sklad za kulturne dejavnosti Območna izpostava Tolmin, Občina Kobarid in Fundacija Poti miru v Posočju.

Na nedavnem posvetu omenjenih organizatorjev v Špetru so z zadovoljstvom ugotovili, da prireditev, ki so ji krila sodelovanja z Benečijo zrasla na Kobariškem, pomensko vse bolj presega okvire sodelovanja nekaj manjših beneških občin, kjer bivajo Slovenci, in Posočja.

V slovenski Benečiji sta upravičila sloves odličnosti, tudi v tem primeru, Kulturno društvo Ivan Trinko in Inštitut za slovensko kulturo, ki si uspešno prizadevata vsebinsko povezati s to prireditvijo še ostale organizacije in društva iz raznih krajev, da se bodo prireditve širile po podeželju.

Podobna želja prihaja tudi iz krajev Posočja.

Tudi letos bodo ohranili petkov večer pogovora z zanimivo osebnostjo iz slovenske Benečije; v soboto bodo predstavili nove publikacije različnih izdajateljev iz Videmske pokrajine, v nedeljo pa bo nova gledališka predstava Beneškega gledališča osvetlila duh današnjega človeka in časa, ki ga ustvarja, nihče drug kot on sam, zato mora prositi Boga, da bo znal najti svojo dušo – skesano in iskreno prisluhniti svoji vesti. Potem bo tudi skupni slovenski prostor, kaj več, kot le naslov za enega od mnogih projektov, po katerem izvajalcem pripadajo določena sredstva.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...