Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

85 let p. Valerijana v Sydneyju

| 17.01.2011, 07:34 Matjaž Merljak

Na praznik Svetih treh kraljev je p. Valerijan Jenko iz Merrylandsa pri Sydneyju praznoval 85. rojstni dan. Praznovanje je bilo zelo slovesno in dvojno, saj so praznovali tudi v nedeljo, 9. januarja. Več nam je povedal p. Darko Žnidaršič.

V četrtek smo slovesno praznovali rojstni dan p. Valerijana - sobratje duhovniki in molitvena skupina, ki se zbira pri nas vsak četrtek dopoldne. V naši cerkvi sv. Rafaela smo zapeli pete litanije Matere Božje z božičnimi odpevi in obhajali slovesno sv. mašo Gospodovega razglašenja - svetih treh kraljev, čeprav smo jih praznovali že v nedeljo prej (v Avstraliji praznujemo praznik na najbližjo nedeljo, op.). Sveto mašo je vodil p. Valerijan. V pridigi je poudaril, da bi dan danes znali, kot so nekdaj modri z vzhoda, opraviti dolgo pot do Odrešenika, da bi premagali individualizem in našli pot do drugega.

Domačim rojakom so se pridružili rojaki iz Newcastla in Wollongonga, prišla sta p. Ciril A. Božič in misijonarka Marija Anžič iz Melbourna - Kewja. Zbralo se nas je kakih 80. S slavljencem smo somaševali: predstojnik slovenskega misijona sv. Rafaela v Sydneyju - Merrlyandsu p. Darko Žnidaršič, predstojnik slovenskega misijona in cerkve sv. Cirila in Metoda v Melbournu - Kewju in provincialov delegat p. Ciril A. Božič, naš duhovnik rojak g. Edi Sedevčič, p. Boris Markež iz Kopra, p. Robert Bahčič iz Rima, p. Filip Rupnik od Nove Štifte pri Ribnici in zastopnik Avstralske frančiškanske province Svetega Duha p. Carl Schaeffer.

Po sv. maši smo si ogledali video o p. Valerijanu, ki ga je posnel Florjan Auser iz Slovenian Media House, urednik naših spletnih strani. Člani naše molitvene skupine in naši prostovoljci so pripravili okusno kosilo.

85. rojstni dan p. Valerijana Jenka
85. rojstni dan p. Valerijana Jenka © Stičišče avstralskih Slovencev

Glavno praznovanje patrovega 85. rojstnega dne pa je bilo v nedeljo, 9. januarja, na praznik Jezusovega krsta. P. Valerijan je tudi tokrat vodil somaševanje in pridigal številnemu Božjemu ljudstvu, ki se je dopoldne zbralo pri našem Sv. Rafaelu pri sv. maši, poleg domačih še iz Canberre, Newcastla in drugih krajev. Pridružili so se nam tudi nekateri domači farani iz krajevne župnije sv. Marjete Marije Alakok v Merrylandsu, saj nismo daleč od župnijske cerkve in marsikateri radi obiščejo našo slovensko cerkev sv. Rafaela.

P. Valerijan Jenko praznuje 85. rojstni dan
P. Valerijan Jenko praznuje 85. rojstni dan © Stičišče avstralskih Slovencev
Naši rojaki iz Wollongonga in okolice pa so prišli popoldne k sv. maši v Figtree. Somaševali smo p. Darko, p. Filip in sosed domači župnik v Merrylandsu Roderick Anthony Bray, ki letos obhaja svojo zlato mašo. Pri kosilu in popoldne kot somašnik v Figtreeju se nam je pridružil duhovnik rojak Edi Sedevčič, župnik v pokoju, ki letos praznuje svojo 70-letnico. P. Filip Rupnik, ki je rojakom v Avstraliji podaril sedem duhovniških let, pa bo 8. februarja praznoval 80-letnico. Barica Brodnik, ki vodi zbor, je sestavila posebno pesem za p. Valerijana. P. Valerijana je pri sv. maši pozdravila Jožica Modrijančič, Olga in hči Veronika Konda pa sta mu izročili šopek rož.

P. Valerijan je na začetku sv. maše blagoslovil novo mozaično podobo prve avstralske svetnice sv. Marije od Križa - Mary MacKillop, ki jo je za našo cerkev izdelal umetnik Lojze Jerič iz Melbourna. Lojze in žena Ivanka sta lani praznovala zlato poroko in jima prav tako Sydneyčani in sorojaki voščimo za jubilej.

Imeli pa smo tudi pri naši slavnostni sv. maši zlatoporočenca - naš častni generalni konzul Alfred Brežnik in žena Jeni sta se Bogu zahvalila za 50-letnico skupnega življenja. Bog jima povrni za vso dobroto in za življenjski zgled v našem občestvu in mnogim drugim rojakom daleč naokrog. Brez njiju bi našemu slovenskemu občestvu v Sydneyju in drugod marsikaj manjkalo.

K sv. maši in praznovanju 85-letnice p. Valerijana so prišli predstavniki slovenskih združenj in organizacij, predsednik Slovenskega društva Sydney Štefan Černek z ženo Ano, predsednik Kluba Triglav Panthers Peter Krope (žena Ivica se je opravičila), predsednica Slovenskega društva Tivoli Newcastle gospa Marija Grosman z možem Emilom in drugi. Z nami je bil začasni odpravnik poslov na veleposlaništvu Republike Slovenije v Canberri dr. Zvone Žigon, ki se je kot pevec pridružil našemu cerkvenemu pevskemu zboru.

Tudi v nedeljo smo si pogledali v dvorani video g. Florjana Auserja. V kulturnem programu so nastopile pevke našega zbora Južne zvezde. Kulturni program sta oba dneva, v četrtek in nedeljo, povezovali Danica Petrič in Olga Lah. Slavnostni govornik je bil častni generalni konzul Alfred Brežnik, patra sta pozdravila še odpravnik poslov dr. Zvone Žigon, ki je poskrbel tudi za obvezno zdravico in domači predstojnik p. Darko Žnidaršič, ki je povabil k molitvi in slavljenca p. Valerijana, da je blagoslovil naš obed. Zbralo se nas je kakih 350, naše kuharice pravijo, da so pripravile največ kosil doslej.

Skupinska slika - 85 let p. Valerijana
Skupinska slika - 85 let p. Valerijana © Stičišče avstralskih Slovencev

Vreme imamo zelo vroče in soparno, čeprav ga kdaj zmoti kakšna vročinska nevihta. Na božič je bilo v našem Sydneyju sončno in vroče - 31 stopinj Celzija, na Silvestrovo 35, na novo leto pa celo 42 stopinj!

Pater Valerijan je posebej za Radio Ognjišče spregovoril o življenjskem jubileju - v Avstraliji je od leta 1963, ves ta čas dela za ljudi in je ne le duhovni oče številnih občestev, je tudi pomočnik in prijatelj v tujem svetu.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.