Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Božič in novo leto v Mannheimu

| 15.01.2011, 08:20 Matjaž Merljak

Slovenska katoliška misija v Mannheimu v Nemčiji duhovno oskrbuje Slovence v škofijah Speyer in Trier. Zdaj so slovenske maše še na sedmih mestih, a se število obiskovalcev stalno zmanjšuje, saj se ljudje vračajo v domovino, so pa tudi že starejši in nekateri težje pridejo. Za oddajo Slovencem po svetu in domovini smo se pogovarjali z župnikom Janezom Modicem.

Tudi za božične praznike se rojaki odpravijo domov. Nekateri starejši niso šli, ker se bojijo vožnje v slabem vremenu. Že 130 let namreč ni bilo tako hude zime. Sneg je ostal do treh kraljev, ponavadi pa izgine še isti dan, kot zapade.

Na sveti večer so se zbrali pri maši ob osmih zvečer, po maši so si voščili in se malo družili med seboj. Na božič, ko je znova snežilo, ceste pa niso bile očiščene, so se prav tako zbrali pri sveti maši. Podobno je bilo na svetega Štefana v 150 kilometrov oddaljenem Saarlandu. Na Silvestrovo in novo leto ni bilo svete maše, saj ljudi ne bi bilo.

Župnik Janez Modic rojake spodbuja naj ohranjajo slovenske običaje – kajenje in kropljenje domov. Upa tudi, da bodo stari starši spodbudili vnuke k temu.

Statistika za leto 2010 je zelo kratka: spomladi je bila ena poroka, prvoobhajanci so bili štirje, dva pogreba sta bila, v decembru pa so se razveselili novega rojstva.

Prvo obhajilo imajo v svojih župnijah, v slovenski župniji pa imajo ponovitev.

Prvoobhajanci v letu 2010
Prvoobhajanci v letu 2010 © Spletna stran Slovenske katoliške misije v Mannheimu

Spletna stran Slovenske katoliške misije Mannheim.

Kraji, kjer so na področju SKM Mannheim svete maše v slovenskem jeziku
Kraji, kjer so na področju SKM Mannheim svete maše v slovenskem jeziku © Spletna stran Slovenske katoliške misije v Mannheimu

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.