Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec

Bogato leto za Slovence v Franciji

| 13.01.2011, 08:04 Matjaž Merljak

Z župnikom v Merlebachu in delegatom za Francijo Jožetom Kaminom smo se za oddajo Slovencem po svetu in domovini pogovarjali o božično-novoletnem praznovanju, pa tudi o pomembnejših dogodkih leta 2010 in načrtih za leto 2011. Kot kaže bo tudi letošnje leto bogato - kot je bilo lansko.

Na velikonočni ponedeljek 2010 je bilo za skupnost v Nici romanje v Laghet, ki je bilo olepšano s petjem mešanega pevskega zbora Jadran iz 900 km oddaljenega Freyming-Merlabacha. Več...

Sledilo je tradicionalno prvomajsko srečanje v Habsterdicku na nemški meji, obhajali so 90-letnico prvega prihoda slovenskega duhovnika Alojzija Kuharja. Z njimi je bil nadškof Alojz Uran, ki je naslednji dan, 2. maja, blagoslovil prostore bodoče kapele v Chatillonu. 13. julija so tam obhajali 50-letnico Društva Slovencev v Parizu. Več...

Nadškof Alojz Uran blagoslavlja prostore nove kapele v Slovenskem domu v Parizu
Nadškof Alojz Uran blagoslavlja prostore nove kapele v Slovenskem domu v Parizu © Jože Kamin

Na praznik Marijinega Vnebovzetja so imeli slovesnost v Thicourtu v Loreni, prvo soboto in nedeljo v septembru pa imajo tradicionalno srečanje s kulturnim programom z društvom prijateljev slovenske katoliške misije v Merlebachu, ki ga vodi Jožica Curk. Letos je nastopila folklorna skupina Mandrač iz Kopra.

V nedeljo, 19. septembra, so že imeli sveto mašo v novi hišni kapeli v Chatillonu. Posvečena je Povišanju svetega križa, sprejeme 60 ljudi. 12. decembra so imeli v Merlebachu adventno duhovno obnovo, za to priložnost je bil z njimi mons. Franci Trstenjak.

Zbrani zbrano v cerkvi, Laghet, Nica
Zbrani zbrano v cerkvi, Laghet, Nica © Jože Kamin

Božično novoletni dnevi so bili sveži, saj je bilo veliko snega. Jože Kamin je bil v Merlebachu, kjer sta bili dve polnočnici, prišlo je okoli 60 rojakov. Naslednji dan je bilo okoli 40 cm snega in tako je prišlo manj ljudi.

Sobrat Leopold Valant je imel namen priti pomagat v Pariz in na sever. Najprej so odpovedali let in nato je z avtomobilom po 22 urah prišel v Pariz. Na severu pa so zaradi težkih pogojev sveto mašo morali odpovedati in se bodo srečali konec meseca januarja.

Romanje v Habsterdick, 2010
Romanje v Habsterdick, 2010 © Jože Kamin

V letu 2011 bodo ohranjali tradicionalna srečanja. Septembrski kulturni praznik z Društvom prijateljev Slovenske katoliške misije v Merlebachu bodo povezali z 20-letnico osamosvojite Slovenije, romanje v Habsterdick bo 1. maja vodil dr. Zvone Štrubelj iz Stuttgarta, obeležili bodo tudi Prešernov dan ... 24. oktobra pa bo večje srečanje društev Jadran, Planika in Slovenske katoliške misije. Enkrat na mesec bodo v Chatillonu in Merlebachu redna srečanja, ko se najprej dobijo pri sveti maši in nato še pri skupnem kosilu.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...