Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Minister sprejel senatorko

| 12.01.2011, 06:47 Matjaž Merljak

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjan Žekš se je 11. januarja 2010 v Ljubljani pogovarjal s senatorko v Rimu Tamaro Blažína. V pogovoru sta izmenjala stališča in mnenja o trenutnem položaju slovenske manjšine v Italiji. Ocenila sta, da je to pozitivno in se spreminja na boljše.

Senatorka Tamara Blažína je dejala, da je zaznamovano z nekaterimi odmevnimi dogodki: udeležba treh predsednikov na koncertu miru v Trstu, postavitev Pahorjeve nekropole v tržaškem gledališču Verd in obisk, ki ga prihodnji teden opravil predsednik Tuerk v Rimu.

Kljub temu ostajajo nekatera vprašanja, ki jih je treba rešiti, med drugim stanje šolstva in tudi poglede zaščitnega zakona. Letos mineva 10 let od odobritve zakona, ki v nekaterih členih ostaja na papirju.

Senatorka Blažina meni, da sta obe vladi - v Rimu in Ljubljani - naredili, kar sta imeli narediti. Meni, da je minister Žekš svoje delo opravil dobro. Na vrsti je manjšina, saj ima za naslednja tri leta zagotovljena finančna sredstva.

Tudi minister dr. Boštjan Žekš pozitivno ocenjuje dogajanje, po drugi strani pa pričakuje, da bo manjšina bolj dejavna.

Pričakuje, da bo manjšina bolj dejavna in aktivna ter bo skušala gledati bolj naprej. „To se v zadnjem obdobju ni dalo zaradi vsakodnevnih težav, zdaj pa bi bil čas za to,“ je poudaril minister.

Sogovornika sta pozdravila tudi skorajšnjo postavitev neposrednega sogovornika pri italijanski vladi v Rimu, ki ga bo dobila manjšina. To bo kolektivni sogovornik, to omizje se sestavlja in senatorka meni, da se bo to zgodilo v roku enega meseca. To je lep korak naprej in upam, da bo manjšina to znala izkoristiti, je zaključil minister Žekš.

Več o tem tudi na spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS).

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...