Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Jaslice pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Jaslice pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu

Božič in novo leto v Clevelandu

| 11.01.2011, 08:07 Matjaž Merljak

Rojaki so božične in novoletne praznike zelo doživeto praznovali. Da je bilo tako, so zaslužni številni sodelavci in seveda župnika obeh župnij - Svetega Vida in Marije Vnebovzete. Za Silvestrovo pa so bili na Slovenski pristavi. Vreme je bilo za razliko od božiča nepričakovano toplo.

Božični in novoletni prazniki so za nami. V Clevelandu smo jih preživeli v mrazu in nesezonski toploti. Namreč, mesec december je bil mrzel in zasnežen, a proti koncu, za Silvestrovo je bilo pa nepričakovano toplo. Na Sveti večer, ko je bila narava še vsa v belem plašču in je pritiskal zimski mraz, smo brez težav prišli k polnočnici, bodisi k Svetem Vidu ali Mariji Vnebovzeti. Ceste so bile lepo očiščene in še tu in tam se je prismejala snežinka z neba. V obeh naših cerkvah so pevci pol ure pred božično polnočno mašo prepevali pesmi, ko so se verniki posedli v klopeh in poslušali. Istočasno so pa imeli priliko si ogledati božično okrašeno cerkev.

Cleveland, Marija Vnebovzeta, božič
Cleveland, Marija Vnebovzeta, božič © Tone Ovsenik

Posebno pozornost so vzbujale jaslice v cerkvi svetega Vida. Kot že zdaj nekaj let so tudi letos čudovite in ljudje, ki poskrbijo zanje in jih postavijo, so tudi letos doprinesli nekaj novega. Res znajo uprizoriti naravo in okolje Betlehema, seveda po svoji domišljiji. Spet je pa posebnost razsvetljava jaslic. S tehničnimi pripomočki se luči menjajo, tako da ima človek občutek doživeti te jaslice podnevi in ponoči, vse v nekaj minutah.

Cleveland, Sveti Vid, božič
Cleveland, Sveti Vid, božič © Tone Ovsenik

Pred polnočnico je župnik v spremstvu ministrantov položil Božje dete v jaslice in jih blagoslovil, verniki smo pa sedeli v klopeh s svečkami v rokah, ki je bila edina razsvetljava do začetka polnočnice oziroma do Glorije, ko so se tudi oglasili zvonovi v zvoniku, seveda čisto po slovensko z pritrkavanjem. Med pridigo je župnik Božnar vsem voščil veselo doživetje rojstva Gospodovega in nam zaželel božjega miru v srcu, da bi bili veseli kot so bili pastirci tisto noč ob angelskem oznanjenju, kaj se je zgodilo v Betlehemu.

Kakor je bilo hladno, oziroma mrzlo na sveti večer, na Silvestrovo nas je objel južni veter in nam prinesel nesezonsko tople temperature. Ko smo Silvestrovali na Slovenski pristavi v 15 stopinjah Celzija, se nam je zdelo kot da je že prišla v deželo pomlad, čeprav še Silvestrovo ni bilo za nami. Smo pa silvestrovali v lepi slovenski družbi ob seveda lepi slovenski glasbi. Odbor Pristave je poskrbel, da je bila večerja okusna in dvorana primerno okrašena. Ob dobri hrani, kapljici, glasbi in veseli druščini smo pozdravili novo leto v prazničnem vzdušju in si ob polnoči izmenjali novoletne želje. Naj nam Bog da zdravje, drugo potem pade v svoj red. Kaj nas pa čaka v letu 2011 nam pa pove samo čas.

Cleveland, Sveti Vid, božič
Cleveland, Sveti Vid, božič © Tone Ovsenik

Da smo bili deležni lepega praznovanja božičnih praznikov z okrašenimi cerkvami in lepimi jaslicami, kakor lepem petju in vsega kar gre k prazničnem vzdušju, sta se oba župnika v oznanilu zahvalila ljudem, ki so vse to omogočili, saj je bilo potrebno kar nekaj delovnih uric. Verniki so pa tudi bili radodarni, saj so letos za praznike rekordno darovali.

Pevski zbor pod vodstvom dirigenta Janeza Sršena je tudi letos podal božični koncert v cerkvi Svetega Vida v nedeljo po božiču. Po vsefarni maši, ki je bila ob poldvanajstih, so izvedli ubrani koncert božičnih pesmi in po koncertu je bilo srečanje v župnijski dvorani. Isti koncert so pevci ponovili v cerkvi Marije Vnebovzete v sredo zvečer, 29. decembra. Tudi na obeh koncertih je bil letos rekordni obisk. Obe cerkvi sta bili polni vernikov, ki so spremljali naše pevce in jih ob Handlovi Aleluji stoječe nagradili z burnim aplavzom.

Cleveland, Sveti Vid, božič
Cleveland, Sveti Vid, božič © Tone Ovsenik

Verniki, člani že zaprte župnije Svetega Lovrenca, so imeli svoje božično-novoletno praznovanje kar v Slovenskem narodnem domu, ki še deluje. V nedeljo, 2. januarja, na praznik Treh kraljev, so imeli krajši koncert in po koncertu je daroval sveto mašo škof Edvard Pevec. Po maši so bili postreženi s prigrizkom. Naj omenim še, da je župnija darovala nekaj svetih podob in kipov župniji Marije Vnebovzete, ki zdaj krasijo to cerkev. Zanimiva je podoba Marije Pomagaj in to še brez krone.

Ker je to prvo poročilo v letu 2011 želim vsem, osebju in vodstvu Radia Ognjišče in vsem poslušalcem srečno, zdravo in blagoslovljeno novo leto.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...