Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenski pastoralni center in cerkev Srca Jezusovega na Dunaju (foto: SPC Dunaj)
Slovenski pastoralni center in cerkev Srca Jezusovega na Dunaju

Visoki obiski v SPC-ju Dunaj

| 10.01.2011, 09:54 Matjaž Merljak

Slovenski pastoralni center na Dunaju so decembra obiskali kar trije škofje. V začetku meseca so imeli v gosteh pevski zbor in dan kasneje še Miklavževanje, na božič pa so se pripravljali z duhovno pripravo na tretjo adventno nedeljo.

Decembrsko dogajanje v SPC-ju na Dunaju se je začelo z nastopom Študentskega pevskega zbora Mohorjan iz Prevalj, in sicer v soboto, 4. decembra zvečer v cerkvi Srca Jezusovega. Zbor pod vodstvom zborovodkinje Helene Buhvald Gorenšek se je slovenskemu in avstrijskemu občinstvu, ki je lepo napolnilo cerkev, predstavil z izvajanjem slovenskih ljudskih in modernejših pesmi. Kot presenečenje pa sta kot solista nastopila sopranistka Mateja Potočnik in baritonist Klemen Gorenšek, študenta solopetja v Celovcu in v Mariboru. Po koncertu smo nadaljevali druženje v dvorani našega centra, kamor smo poleg zbora povabili tudi vse udeležence koncerta. Ob pogostitvi, ki so jo pripravile slovenske žene, smo se, v do zadnjega kotička napolnjeni dvorani, ob prepevanju in pogovoru zadržali pozno v noč.

Nastop zbora Mohorjan
Nastop zbora Mohorjan © SPC Dunaj

V nedeljo, 5. decembra, smo po družinski maši pripravili Miklavževanje za naše najmlajše člane skupnosti. Prihoda Miklavža se je razveselilo 25 naših malčkov, ki so že med mašo spraševali, kdaj bo prišel. Gospa Barbara Gangl, ki je organizirala letošnje Miklavževanje, je z otroki in odraslimi pripravila igrico, kateri so malčki z veseljem prisluhnili. Najbolj pa so se seveda razveselili prihoda Miklavža, ki je za vsakega prinesel tudi darilo. Veselje, ki je bilo v dvorani, pa je s svojim obiskom dopolnil še dunajski pomožni škof Franz Scharl, ki nas je nepričakovano obiskal in ostal z nami tudi v druženju po Miklavževanju. Škof Scharl se pozna namreč z mnogimi Slovenci, živečimi na Dunaju, saj je bil dolga leta župnik v župniji Auferstehung Christi, kamor spada tudi naša rektoratska cerkev.

Obisk Miklavža na Dunaju
Obisk Miklavža na Dunaju © SPC Dunaj

Letošnjo adventno duhovno obnovo smo pripravili v soboto in nedeljo, 11. in 12. decembra. Medse smo povabili murskosoboškega škofa Petra Štumpfa. Nagovoru in izpraševanju vesti v soboto popoldan je sledilo spovedovanje, po njem pa sproščen pogovor ob čaju in kuhanem vinu v našem bifeju. V nedeljo dopoldan je škof Štumpf daroval slovesno sveto mašo v naši cerkvi, pri kateri so po dolgem času sodelovali tudi naši tamburaši, ki so škofa po obhajilu presenetili z izvajanjem prekmurske pesmi.

Škof Štumpf na Dunaju
Škof Štumpf na Dunaju © SPC Dunaj

Po maši smo v dvorani obhajali še godove in rojstne dneve decembrskih slavljencev, ki so poskrbeli za pravo gostijo. Škofa Petra pa je doletelo še eno prijetno presenečenje, saj se nam je pridružila tudi njegova teta, ki občasno živi tudi na Dunaju.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...