Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

25-letnica izhajanja Besede

| 08.01.2011, 10:48 Matjaž Merljak

Januar je mesec verskega tiska. Sem uvrščamo tudi župnijske liste. Ti so tudi v zamejstvu in izseljenstvu pomembni povezovalci. Doberdobsko župnijsko glasilo Beseda izhaja 25 let. Vsak mesec ga rojaki dobijo kot prilogo Družine, Famiglie ali Ognjišča, nekaj izvodov pa je na voljo v cerkvi. Uvodnik ob 25-letnici je napisal organist Dario. V njem izvemo, kaj vernikom pomeni ta list.

Župnijski list Beseda prihaja med nas že 25 let. Že sam naslov lista ni tako naključen kot se morda zdi. Besedo srečamo v prvih verzih Svetega Pisma: “V začetku je bila Beseda...”. Med prvimi nalogami našega župnijskega lista je torej oznanjevanje Božje besede in predvsem izziv za vsakega kristjana, da premišljuje to Besedo. Seveda na formatu lista A4 si ne more privoščiti poglobljenega razmišljanja. Zato hoče biti župnijski list le izziv za vsakega kristjana, da v njem dobi spodbudo, da se tudi sam poglobi v Božjo Besedo, pa tudi v pomembnost individualne ali skupne molitve ipd.

Beseda pa ni samo to. Z besedami se srečujemo vsak dan, kjerkoli, kadarkoli, s komerkoli. Vsake izrečene besede pa včasih ne pretehtamo, včasih je prenagljena, večkrat pa ostane le v naših mislih in tone v pozabo. Katera je tista mera, s pomočjo katere lahko pretehtamo ali nekomu kaj rečemo ali smo raje tiho, je odvisna od naših zanimanj, nazorskih pogledov, diskretnosti, interesov itd. Vendar, ko govorimo o Besedi med kristjani oz. o Besedi med župljani, je edini zanesljiv metrum molitev. Če želimo nekomu kaj pomembnega povedat (pustimo vaške čakole!), tudi ko gre za osebne stvari, se moramo priporočiti Bogu in Njegovi previdnosti. Zato ima naša župnijska Beseda tudi to moč, da nas včasih piči, zabode ali lahko tudi pohvali, navdušuje ipd. Skratka nas pozove, da smo primorani o neki stvari se pogovarjati, diskutirati, ne glede ali se strinjamo z napisanim razmišljanjem ali ne.

Župnijski list Beseda
Župnijski list Beseda © Arhiv župnije Doberdob
V času tehnologije ljudje nimamo časa za razmislek, kaj pa šele za meditacijo: vse mora biti takoj narejeno, v roku oddano, spravljeno, arhivirano, če se da tudi dobro plačano. V vsem tem vrvežu - kaj ostane za osebno in versko rast človeka? Malo ali nič. Zato je naš župnijski list pomemben dogodek v našem življenju, vsakokrat ko izide, vsakokrat ko ga v par minutah preberemo.

Tretja zelo pomembna naloga takega lista je zgodovinska plat. 25 let je zelo veliko, je četrtina stoletja in kdor se ukvarja z zgodovino dobro ve, da je vsak zapisnik, vsak dokument, vsak članek pomemben za preučevanje preteklosti. Koliko stvari gre mimo nas, stvari pri katerih smo soudeleženi kot župljani, pa naslednjega dne gredo v pozabo. Poskusite prelistat zadnje štiri izdaje župnijskega lista, pa boste videli da jih ni malo; kaj pa če bi začeli prebirat Besedo od prve številke dalje... Poskusite! Upam, da se bomo čez 25 let spet o našem župnijskem listu pogovarjali in obujali spomine! Naj gre zahvala g. župniku Ambrožu Kodelji, ki nas s svojevrstno novinarsko žilico in vztrajnem tiskanju Besede spodbuja k razmišljanju.”

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...