Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Božič in novo leto v Montrealu

| 05.01.2011, 10:44 Matjaž Merljak

Priprava na božič je med rojaki v Kanadi potekala na dveh ravneh: zunanji in notranji. K prvi sodijo nakupi, krašenje domov, postavitev božičnega drevesa in jaslic. Mnoge mlajše družine so ohranile navade svojih staršev in tako ob božično drevo postavijo vsaj miniaturne jaslice. Pogovarjali smo se z župnikom slovenske župnije svetega Vladimirja Francem Letonjo.

Cerkev so božično okrasili 20. decembra. Za duhovno obnovo niso imeli duhovnika pomočnika, vse adventne nedelje so bili povabljeni, da se duhovno pripravijo. Ponedeljek, torek, sredo in četrtek po četrti adventni nedelji so imeli zjutraj in zvečer sveto mašo z nagovorom in možnostjo za spoved, v petek pa je bila maša samo zjutraj. Tako so se bolje in temeljito pripraviti na božič.

Župnik je imel nezgodo, pri padcu na ledu si je poškodoval zapestje na desni roki in z mavcem na roki je pričakal božič. Na sveti večer in naslednje dni mu je pomagal vizitator slovenskih lazaristov Pavle Novak, ki je prej v Torontu vodil duhovno obnovo.

Slovenska cerkev sv. Vladimirja v Montrealu
Slovenska cerkev sv. Vladimirja v Montrealu © ARO
Na sveti večer so naredili spremembo in se pridružili župnijam v mestu. Polnočno mašo so imeli ob 10h zvečer. Pred mašo sta nesla Jezuščka v jaslice in jih blagoslovila, pred mašo je cerkveni pevski zbor uvajal v praznično razpoloženje s petjem adventih in božičnih pesmi. Prišlo je več ljudi, kot prejšnja leta.

Na sam sveti dan je bila udeležba pri mašah številna. Mnogi mlajši so tudi prišli, saj so ostali pri starših. To se je poznalo tudi na nedeljo Svete družine. G. Novak je v pridigi podal praktične nasvete za življenje po zgledu Svete družine. V prošnjah za vse potrebe so se spomnili tudi 20. obletnice slovenskega plebiscita.

Silvestrovanje so začeli ob 5h popolne s sveto mašo v zahvalo in za dobrotnike. Po njej so tisti, ki so bili pri maši in drugi, prišli na silvestrovanje v cerkveno dvorano. Obisk je bil nekoliko manjši kot prejšnja leta. Vzdušje je bilo prijetno in domače razpoloženje. Zaželeli so se, da bi tudi prihodnjič skupaj silvestrovali. Na prvi dan novega leta so prav tako pri sveti maši prosili za blagoslov.

Spletna stran župnije.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...