Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Božič in novo leto v Bilčovsu

| 04.01.2011, 08:08 Matjaž Merljak

Adventni bazar, svitne, Marija išče prenočišče - vse to sodi k tradicionalni pripravi naših rojakov v Bilčovsu na avstrijskem Koroškem na božič. Vsa bogoslužja v božičnem času so bila lepo obiskana, veliko jih je prišlo v cerkev tudi na Silvestrovo in na novo leto.

Janko Krištof je župnik v Bilčovsu na avstrijskem Koroškem šele dve leti, ohranja krajevno tradicijo v adventnem času. Na začetku adventa pripravijo adventni bazar, kjer sodeluje veliko ljudi, velik je tudi obisk. Izkupiček namenijo karitativnim potrebam faranov in ljudi po svetu.

Vedno bolj ljudje sprejemajo običaj sviten - jutranjih adventnih svetih maš. Enkrat na teden so bili po svitnah povabljeni v župnišče na zajtrk.

Zelo močan običaj v Bilčovsu je tudi Marija nosi prenočišče. Družine sprejmejo Marijo, da pri njih prenoči. K skupni molitvi pridejo tudi sosedje. Tako skupaj doživljajo živo pripravo na božične praznike.

Na sveti večer je bila ob 16h otroška polnočnica. Cerkev je bila nabito polna. Z otroki so prišli starši in stari starši. Pel je otroški pevski zbor, maša pa je bila posebej oblikovana. Zvečer so po domovih pokadili in pokropili prostore in se tudi obdarovali.

Druga sveta maša ta večer je bila ob 23h. Pred njo sta mladinski in mešani zbor pela božične pesmi, zbrani so lahko prisluhnili tudi posebnemu programu.

Na božič je bila slovesna sveta maša ob 10h. Dan pozneje so praznovali god svetega Štefana - blagoslovili so vodo in sol, v mnogih krajih so blagoslovili tudi konje, nekoliko manj pa je v zavesti ljudi, da je ta dan tudi slovenski državni praznik.

Tudi na Silvestrovo so pokadili in pokropili domove, ljudje so v velikem številu prišli v cerkev. Zjutraj so obhajali slovesno sveto mašo, pri kateri so prosili blagoslov za novo leto.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...