Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovensko versko središče v Lemontu (foto: Arhiv verskega središča, Lemont)
Slovensko versko središče v Lemontu

Božič in novo leto v Lemontu

| 02.01.2011, 10:08 Matjaž Merljak

V Slovenskem verskem središču v Lemontu pri Chichagu, ki ga upravljajo slovenski frančiškani, so v minulih dneh doživeto praznovali rojstvo Božjega sina, skupaj so se tudi zahvalili za staro leto in prosili blagoslova za novo. Za oddajo Slovencem po svetu din domovini smo se pogovarjali s p. Metodom Ogorevcem.

Na prvi sveti večer so imeli dve sveti maši: ob devetih angleško, ob polnoči pa slovensko. Vernikom je precej nagajal sneg, zato jih je k mašam prišlo nekaj manj kot običajno. Pol ure pred polnočnico je zbor pel pesmi, na začetku maše so blagoslovili jaslice, potem pa so slovesno obhajali Jezusovo rojstvo. Po maši so se zbrali še v dvorani kulturnega doma na prigrizku.

Jaslice so delo Petra in Marjane Jakopec, ki sta bila pred časom glavna jasličarja pri frančiškanih v Ljubljani. V lemontskih jaslicah je precej premikajočih se figur: kovač, tesar, perica, ribič ...

Na božič so imeli zjutraj angleško mašo, ob enajstih pa slovensko. Po maši je bil kulturni center zaprt, kar se sicer ne zgodi nikoli. Rojaki se po vsaki maši zberejo in družijo med seboj. Tokrat pa so šli na svoje domove.

Jaslice v Lemontu
Jaslice v Lemontu © Arhiv verskega središča, Lemont

Na nedeljo Svete družine so imeli pri enajsti maši blagoslov otrok. Zbralo se je lepo število mladih družin z otroki. „Vedno je prijetno, ko pri maši sodelujejo otroci. Bilo je pravo božično vzdušje,“ je dejal p. Metod.

Na Silvestrovo je slovo od starega leta začeli z zahvalno sveto mašo ob šestih zvečer. Prišlo je lepo število rojakov. Bogu so se zahvalili za minulo leto, pa tudi premišljali o Mariji, božji materi in o tem, kako smo tudi mi poklicani biti božje matere v smislu tega, da v sebi ohranimo božjo besedo in tudi v nas rojeva sadove - v naši dejanjih. Prav v tem smislu je potekala zahvala za preteklo leto in tako naj potekajo tudi načrti za novo.

Božič v Lemontu
Božič v Lemontu © Arhiv verskega središča, Lemont

Po sveti so se zbrali v domu pri večerji in zabavi z domačim ansamblom Veseljaki. Prišlo je 140 rojakov. Fanika Fric s sodelavci je pripravila dobro večerjo. Na prvi dan novega leta je bila maša ob 11h. „Novo leto tokrat ni bil zapovedan praznik. Primerno pa je, da začnemo novo leto s sveto mašo, zbralo se je lepo število rojakov,“ je zaključil p. Metod.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...