Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Božič v Sydneyju

| 01.01.2011, 07:47 Matjaž Merljak

Božična osmina traja do praznika Božje Matere Marije in svetovnega dneva miru. Kristjani se moramo vedno znova spomniti majhnosti: Kristus bi lahko na svet prišel drugače, a je postal nam enak. Najpomembnejše je doživeti resnično veselje, ki ga je Gospod oznanil s svojim prihodom na svet. Tako božič odmeva tudi med rojaki v avstralskem Sydneyju, kjer deluje frančiškanski pater Darko Žnidaršič.

Na božično praznovanje so se pripravljali z božično devetdnevnico. Obisk je bil nekoliko manjši, ker starejši rojaki neradi vozijo pozno zvečer. Na sveti večer je bila zgodnja polnočnica v Wollongongu. Cerkev Vseh svetih je skoraj 30 let katoliška in slovenska, to leto bo stara sto let. Polnočnica je bila doma, dopoldne maši doma. Bogoslužje je bilo lepo, dvojezično. „Pri dopoldanski maši se rade oglasijo mlade družine,“ je povedal p. Darko. Popoldne pa je bila sveta maša še v Canberri. Temperatura je bila visoka - 31 stopinj Celzija. V Canberri je cerkev mlajša - avstralska župnijska sv. Petra in Pavla. Slovenski cerkveni pevski zbor v Canberri praznuje 40-letnico.

Na nedeljo Svete družine so se v velikem številu zbrali pri sveti maši v Merrylandsu. Po maši so pripravili kosilo, po njem je bila kratka proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Slavnostni govornik je bil častni generalni konzul Alfred Brežnik. Florjan Auser je predstavil kratek film o pomenljivi odločitvi slovenskega naroda. V programu so sodelovali recitatorji pesmi in glasbeniki.

2. januarja bodo v Sydneyju že obhajali praznik Gospodovega razglašenja. P. Darko bo na obisku pri rojakih v Queenslandu. 6. januarja bo p. Valerijan Jenko praznoval 85. rojstni dan. Osrednje praznovanje bo v nedeljo, 9. januarja, na praznik Jezusovega krsta. Pater Valerijan je bil sicer v adventu nekaj časa v bolniški postelji, a kasneje se mu je zdravje popravilo.

Spletna stran slovenskega misijona v Merrylandsu.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...