Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Pakistanska zastava (foto: Wikipedia)
Pakistanska zastava | (foto: Wikipedia)

Kardinal Tauran upa na spremembe zakona o bogokletju

Svet | 03.12.2010, 08:39

Predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, kardinal Jean Louis Tauran, je v luči pakistanskega zakona o bogokletju in njegovih zlorabah, ki najbolj negativno vpliva prav kristjane, sklenil štiridnevni obisk v Pakistanu.

Tamkajšnjo vlado je poskušal prepričati, naj osvobodi kristjanko Asio Bibi, ki jo je sodišče na podlagi spornega zakona o bogokletju obsodilo na smrt z obešenjem. Če bi do tega zares prišlo, bi bila to prva tovrstna smrtna kazen v Pakistanu.

Kardinal Tauran je v Pakistanu izrazil prijetno presenečenje nad predsednikovo komisijo za ponovno obravnavo zakona o bogokletju. Ob tem je državnim oblastem tudi predočil težko stanje tamkajšnjih kristjanov. S tem je vernikom prinesel luč upanja za morebitno rešitev njihovega, trenutno zelo neprijetnega, družbenega položaja. Kljub temu pa mnogi ostajajo skeptični glede sprememb. Veliko pakistanskih vernikov namreč meni, da tako Zaradra kot vlada ne bodo ukinili omenjenega zakona ali sprejeli nove zakone o verski svobodi. Ti namreč, po njihovem prepričanju, vselej ugajajo večinski muslimanski populaciji. Tauran je o tem za Radio Vatikan povedal, da se predsednik Zaradra zaveda, da je v trenutku, ko je naročil ponovno obravnavo zakona o bogokletju, sebe izpostavil mnogim kritikam. Po kardinalovem mnenju sicer ni jasno ali bo do razveljavitve zakona zares prišlo. Kljub temu pa dodaja, da je tudi predsednik osebno prepričan, o potrebi ponovne preučitve tega zakona, to pa je po njegovem mnenju zelo pomemben korak za prihodnost dialoga z oblastmi v Pakistanu.

Svet, Cerkev po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...