Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Božič v Argentini

| 31.12.2010, 08:08 Matjaž Merljak

V Buenos Airesu, Mendozi in Bariločah slovenske skupnosti ohranjajo stare običaje in navade. Ves adventni čas so se pri rednih nedeljskih sveti mašah pripravljali na božič. Pripravljali so duše in srca. Prazniki so slovenskemu človeku vedno blizu srca. Ni pa jim za božič bilo toplo le pri srcu, ampak tudi sicer. Temperatura zraka je presegla 37 stopinj Celzija. Sicer pa je to čas počitnic za južno poloblo, je dejal urednik tednika Svobodna Slovenija, Tone Mizerit iz Buenos Airesa.

Ves adventni čas je bil priložnost za spoved po krajevnih domovih, ki jih je sedem v Buenos Airesu in kjer se rojaki srečujejo vsako nedeljo pri sveti maši. Polnočnica pa je bila smo v cerkvi Marije Pomagaj v Slovenski hiši v Buenos Airesu. Kot vedno jo je daroval delegat slovenskih dušnih pastirjev, mons. dr. Jure Rode. Maša je bila že ob osmih zvečer, ker je bolj praktično za rojake.

Kljub vročini je bila cerkev polna, prav tako tudi dvorišče pred njo. Slišale so se lepe slovenske božične pesmi, pridiga je bila v božičnem duhu, po maši pa se rojaki niso razšli, ampak so se pozdravljali in si voščili ob praznikih.

Na božič so bile maše v vseh slovenskih domovih, po mašah pa so povsod pripravili akademije, recitacije, včasih uprizorijo tudi žive jaslice. V vseh skupnostih in po domovih je še v navadi blagoslavljanje domov s kajenjem in kropljenjem.

Praznik slovenske samostojnost in enotnosti ter praznik svetega Štefana so preživeli kot običajen nedeljski dan. Sicer pa praznovanja ob tem niso aktualna, ker je dan po božiču v Argentini običajni delovni dan.

V slovenskih skupnostih pripravljajo tudi silvestrovanja, a ne v vseh skupnostih, ampak po dveh, treh. Zbere se zlasti mladina, ogledati si je mogoče različne odrske prizore, nadaljuje se pozno do jutro novega leta.

Sredi decembra so se v Argentini začele počitnice in trajajo do sredine februarja. "Letos je zelo vroče in ljudje so zato na dopustih. Rojaki odidejo tudi v obmorsko mesto Miramar, kjer tudi sicer živi slovenska skupnost," je ob koncu dejal Tone Mizerit.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...