Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Cleveland, Sveti Vid, jaslice 2009 (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Sveti Vid, jaslice 2009

Božič v Clevelandu

| 29.12.2010, 08:16 Matjaž Merljak

Sveti večer in praznični dan sta bila zelo lepa, nobenih težav ni bilo zaradi snega, kot so bile v adventu. Božične pesmi se v Clevelandu nikoli ne slišijo pred božičem. Prvič jih zbor zapoje pol ure pred polnočnico, koncert pa je na nedeljo po božiču. Kot je povedal Tone Ovsenik, imajo v župniji svetega Vida letos prav posebne jaslice.

Pri svetem Vidu je župnijski zbor pod vodstvom Janeza Sršena pel pol ure pred polnočnico, ki je bila ob polnoči. Župnik Božnar je v procesiji po cerkvi na začetku svete daritve k jaslicam prinesel Jezusa. Takrat se je oglasila Sveta noč. Letos je bilo novo to, da je ob tem zmolil daljšo molitev, pri kateri so lahko sodelovali tudi ljudje, saj so jo dobili natisnjeno ob vstopu v Cerkev.

Petje pri maši je bilo zelo lepo, po maši pa so se ljudje ustavili še ob jaslicah in si izrazili voščila. „Jaslice so čudovite in prikazujejo Sveto deželo – za štalico je Betlehem, v ozadju pa zavesa z luknjicami, kar se vidi kot zvezdnato nebo. Osvetljava v cerkvi pa je taka, da se v sedmih minutah izmenja dan - od noči, prek jutra in dopoldneva v popoldne.“ Pripravili so jih tudi žena, hči in sinova našega sogovornika z drugimi sodelavci.

Cleveland, Sveti Vid, notranjost
Cleveland, Sveti Vid, notranjost © Tone Ovsenik

Na božič je bila sveta maša ob 9h angleška maša, ob 10.30 pa slovenska, po njej pa je zbor pod vodstvom Janeza Sršena pripravil koncert božičnih pesmi. Ponovili ga bodo v sredo zvečer pri Mariji Vnebovzeti. Na obeh krajih bo srečanje po koncertu v dvorani.

Tudi v Clevelandu še ostaja navada blagoslova domov. Župnika nedeljo pred božičem pripravita kadilo. V Svetoviški vasici pa so prostore blagoslovili skupaj z župnikom Cimermanom, ki tam stanuje.

Cleveland, Marija Vnebovzeta, božič
Cleveland, Marija Vnebovzeta, božič © Tone Ovsenik

Rojaki iz Clevelanda bodo novo leto pričakali na Slovenski pristavi. Tam bo tradicionalno silvestrovanje. Upajo, da ne bo težav z vremenom in se bodo lahko pripeljali tja.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...