Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Božič na Švedskem

| 28.12.2010, 08:07 Matjaž Merljak

Na Švedskem že 150 let niso imeli take zime kot letos. Snežne padavine spremljajo nizke temperature, tudi na jugu Švedske, kar je nenavadno. V to zimo je zasvetila luč topline in poguma, Jezus Kristus. Slovenskim rojakom jo je prinesel slovenski duhovnik Zvone Podvinski.

Kot je dejal za oddajo Slovencem po svetu in domovini, je skušal biti v adventnem času na razpolago rojakom v različnih krajih Švedske za dobro pripravo na božič, tudi za sveto spoved. V pridigah jih je skušal nagovarjati k čuječnosti. Vsako nedeljo je ob obiskih različnih skupnosti tudi obiskoval bolnike, ki ne morejo v cerkev. Čutil je, kakšno veselje in srečo jim je pomenilo, da so prejeli Jezusa v srce.

V Göteborgu so imeli sveto mašo na sveti večer. Ker je v župniji veliko različnih narodnih skupnosti, so imeli polnočnico ob 10h v župnijski dvorani. Prišlo so vse tri generacije. „Čeprav jih je bilo malo, je bilo prisrčno,“ je poudaril Zvone Podvinski.

Na božično jutro se je odpravil na drug konec Švedske, v glavno mesto Stockholm. Tam so imeli božično mašo v kripti stolne cerkve. „Tako smo blizu drug drugemu in blizu oltarja,“ je nadaljeval Podvinski. Peli so božične pesmi, manjkala je organistinja Jerica z možem Martinom ter malim Matijem.

Četrta nedelja v mesecu sta bili na vrsti za obisk slovenskega duhovnika mesti Eskilstuna in Köping. V obeh so praznovali nedeljo Svete družine z željo, da bi bila zgled našim družinam, da bi doživljale mladost, svežino, veliko spoštovanje, da bi ob vnukih doživljali veselje življenja in da želi Jezus prinesti blagoslov ter da bi očetje našli zgled v svetem Jožefu, matere pa v Materi božji.

V Göteborgu so imeli naslednji dan blagoslov soli in tudi vina, saj je bil to god svetega Janeza.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...