Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Božič v Hamiltonu v Kanadi

| 26.12.2010, 23:25 Matjaž Merljak

Božič je velik praznik in pripravi nanj v Hamiltonu dajo velik pomen. Priprava je bila vse adventne nedelje, še posebej pa tudi v času devetdnevnice. Letos se je priprava poznala tudi v cerkvi. Ponavadi so božično okrasitev naredili zadnje tri dni, letos pa je cerkev postopoma dobivala božično podobo. Več nam je povedal župnik Drago Gačnik.

Za jaslice je poskrbel Robi Letnik skupaj s člani tretje generacije Slovencev. Pri okrasitvi cerkve so sodelovala tudi članice olatrnega društva, še posebej Olga Glavač. V cerkvi imajo naravne smereke, eno so okrasili otroci iz slovenske šole.

Na četrto adventno nedeljo je župnik Drago Gačnik šel tudi na dve podružnici – v Klub Sava v Bresav pri Kitchenerju in v London. V prvem kraju je bila spoved, nato maša, pri kateri so sodelovali otroci slovenske šole in mlade družine, zaključili so s srečanjem. Tudi v Londonu, kjer je sicer starejša skupnost, je bilo po maši še srečanje.

Jaslice v Hamiltonu
Jaslice v Hamiltonu © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

20. in 21. decembra so imeli duhovno obnovo. Gost je bil Andrej Baligač iz Rakovnika. Imeli so tako imenovano veliko spoved, posebej se je pripravljala tudi vsaka župnijska skupina. Na sveti večer so imeli obe maši dve uri prej kot običajno prejšnja leta in to se je izkazalo kot dobro. K maši ob 6h so prišle družine z majhnimi otroki, sodelovali so otroci slovenske šole. Prikazali so, kako praznujejo božič drugod po svetu. Prišlo je 300 ljudi, kar je veliko za njihove razmere. Druga maša je bila ob 10h, pol ure prej pa je zbor z napovedovalko pripravil poseben program. Zaključili so ob pol polnoči.

Na božični dan je bilo manj ljud, na nedejo svete Družine pa bodo zaključili leto družini v škofiji, ki ga je v zadnjem letu svoje škofovske službe določil škof Taunus. Ta zaključek je bil povezan z molitvijo in blagoslovom. V prihodnjih dneh bodo skupaj praznovali božično osmino in začetek novega leta, 2. januarja pa bodo že praznovali svete tri kralje.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...