Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Božič v Melbournu

| 25.12.2010, 22:15 Matjaž Merljak

Rojaki v daljni Avstraliji so prvi praznovali božič. Letošnji je zaznamovan tudi z obiski iz Slovenije, velik obisk je bil tudi pri polnočnici. Za oddajo Slovencem po svetu in domovini smo se pogovarjali s p. Cirilom Božičem.

Rojaki v avstralskem Melbournu so imeli lepo pripravo na božične praznike. Vanjo sodi tudi obisk Miklavža in romanje v Ta Pinu, kjer so pred dvema letoma – ob 40-letnici misijona – postavili kapelico Svete Družine. Pred božičem so imeli devetdnevnico in priložnost za spoved na različnih krajih. Pomagat sta prišla p. Boris Markež iz Kopra in p. Robert Bahčič iz Rima.

Jaslice v Kewju v Melbournu
Jaslice v Kewju v Melbournu © Spletna stran slovenskega misijona v Kewju
Letos so se odločili, da bodo polnočnico imeli že ob 9-ih zvečer, tudi zaradi številnih, ki se pripeljejo od daleč. V katedrali pod milim nebom se je zbralo več kot 600 ljudi, tudi mladih družin. Prišel je tudi odpravnik poslov na veleposlaništvu v Canberri, dr. Zvone Žigon.

Na božič so imeli dve sveti maši, praznovali so tudi praznik Svete Družine, ki je letos dan po božiču. Ta dan so se spomnili tudi 20. obletnice plebiscita za samostojno Slovenijo. Med njimi je bil znova dr. Zvone Žigon, ki je imel govor, rojaki so pripravili tudi krajši program. Sicer pa pripravljajo več dogodkov ob 20-letnici Slovenije.

V teh božičnih dneh je v Melbournu na obisku tudi veliko rojakov iz Slovenije. P. Ciril je skupaj z gostujočima patroma obiskal tudi bolnike in starejše na domovih, posebno bogoslužje so pripravili tudi v domu Matere Romane, ki leži tik ob slovenskem misijonu v Kewju in kjer imajo 30 postelj.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...