Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Odprtje slovenske šole v Mendozi (foto: Svobodna Slovenija)
Odprtje slovenske šole v Mendozi

Prva slovenska osnovna šola v Argentini

| 23.12.2010, 07:40 Matjaž Merljak

7. decembra 2010, na predvečer praznika Brezmadežne, so v Mendozi odprli učni zavod »Colegio Esloveno Anton Martin Slomšek«, prvo uradno slovensko osnovno šolo v Argentini. Po nekaj letih priprave in dela, s trudom in predvsem z božjo pomočjo, je vzgojni načrt uspel in se uresničil.

Številnim povabljenim so se pridružili starši in družine prihodnjih učencev. Veseli otroški živ-žav je že sedaj prehiteval vzdušje naslednjega šolskega leta. Razgibana in glasna udeležba mladih dušic je napolnila z življenjem vse prostore. Nekateri otroci so bili za slovesnost oblečeni v slovensko ali argentinsko narodno nošo.

Otvoritev se je začela na sedežu šole s pozdravom navzočih. Povezoval je Janez Bajda. Po kratki predstavi je povabil predsednika ustanove Fundación SLO - ki ima v oskrbi upravo šole - inž. Francija Šmona, in ravnateljico kolegija Valerijo Bajda Elias, da bi razvezala otvoritvena trakova, s slovenskimi in argentinskimi barvami, simbol povezave in ljubezni do obeh narodnosti.

Potem je pozdravil vse navzoče Franci Šmon in predvsem omenjal vrednost vzgoje, ki jo imajo starši kot prvo nalogo, s pomočjo šole in učnega osebja. G. Janez Cukjati je blagoslovil šolsko poslopje, učne prostore in vse navzoče.

Izvleček Slomškovega življenjepisa je prebral Janez Bajda, kjer je delo na šolskem področju vredno posebne omembe. Prav zato, zaradi velikega zgleda, ki ga je nudil kot človek, duhovnik, škof in dobrodelnik, kolegij nosi ime Antona Martina Slomška in se zateka k njegovi priprošnji kot zavetnik šole.

Blagoslovitev podobe blaženega Slomška
Blagoslovitev podobe blaženega Slomška © Svobodna Slovenija

Sledila je blagoslovitev podobe blaženega A. M. Slomška, darilo slovensko-argentinske družinice, ki želi vzgajati otroke v ljubezni do obeh narodnosti in kultur. Nato so skupno zapeli Hladnikovo Marija skoz' življenje.

Sledil je pozdrav zastopnika veleposlaništva Republike Slovenije v Argentini. Odpravnik poslov g. Igor Šef je z velikim navdušenjem omenil pomembnost otvoritve uradne slovenske šole, ki je prva v Argentini, za uvedbo temelje medsebojne povezave s Slovenijo; in v prvi vrsti za ohranitev slovenske kulture, navad, folklore, pesmi in jezika v inozemstvu.

Pozdravila je Direktorica za vzgojo občine Godoy Cruz, kamor spada šola. V imenu župana je izrazila zadovoljstvo in ponos ob otvoritvi kolegija in izrazila željo, da bi imeli veliko uspeha na tej novi poti.

Ob koncu srečanja so gostje poslušali mojstra kitare Davida Bajda, ki je navzoče obdaril z dvema skladbama: ljudsko primorsko »Pa se sliš'« in lastno »Gato cuyano«.

Brez napitnice ni svečanosti. Zato so z njo zaključili srečanje. Po živahnem pogovoru so se povabljeni razšli z izrazi čestitk za ustanovitev šole in z željo uspešnega in blagoslovljenega dela.

Colegio Esloveno Anton Martin Slomšek bo pričel s poukom v začetni šolski dobi 2011, z vrtcem za petletne učence ter pred-vrtcem za štiriletne otroke. Uradna slovenska osnovna šola je namenjena otrokom slovenskega porekla, kakor tudi otrokom tukajšnje domovine, ki se želijo pridružiti in deliti ta učni načrt.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...