Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zaključek pouka in obisk Miklavža (foto: Svobodna Slovenija)
Zaključek pouka in obisk Miklavža

Zaključili pouk

| 22.12.2010, 07:37 Matjaž Merljak

Na pragu južnega poletja je bil v naših šolskih tečajih zaključil pouk. Običajno je povezan s posebnim slavjem in tudi s prihodom Miklavža. To je običaj, ki je med nami ostal globoko zakoreninjen. V nadaljevanju boste slišali, kako je bilo v Slomškovem domu v Ramos Mejiji.

V soboto, 4. decembra, se je zbrala Slomškova šolska družina na sklepni prireditvi. Učiteljstvu, učencem in staršem so se pridružili še stari starši in prijatelji. Znova se je potrdila resnica, da je šola temeljna celica Slomškovega doma.

Za pozdravom narodni zastavi, ki so jo prinesle najboljše učenke osmega razreda, je tajnica šole dr. Marjana Poznič Mazieres uvedla program zaključne proslave. Voditeljica prof. Mateja Hribar Šmalc se je v svojih besedah ozrla na preteklo šolsko leto in izpostavila izstopajoče dejavnosti. Na vzgojnem polju je vredno poudariti poglobljeno pripravo velikega dela učencev na zakramente (prva spoved, prvo obhajilo in birmo) ter velik poudarek pevskemu in gledališkemu izrazu vseh učencev pri pevskem zboru in odrski predstavi.

Učiteljski zbor, predvsem še cont. Marcelo Brula in odbor staršev, je bistveno zaslužen za opravljeno delo. Letos je obiskovalo Slomškovo šolo 76 otrok. Sklepne misli je voditeljica namenila poslavljajočim se osmošolcem z željo, da bi za vedno ostali zvesti družini Slomškove šole, prvi stopnji na njihovi poti do učenosti in vključevanja v narodno skupnost.

Na pragu veselih počitnic
Na pragu veselih počitnic © Svobodna Slovenija

Sledil je nastop učencev z vseh razredov od vrtca do osmega razreda s primerno recitacijo ali pesmico. Osmošolci so podali Otona Župančiča Kralj Matjaž, skupno pa zapeli: Oj gora ta Banerina, Divji zahod, Sklenimo verige prijateljstva in venček narodnih pesmi.

Predsednica odbora staršev prof. Veronika Malovrh Osterc se je zahvalila učiteljskemu zboru za dragoceno delo, ki so ga opravili iz idealizma v Slomškovi šoli. Pravično je, da je njihovo dolgoletno delo končno našlo priznanje tudi v domovini.

Po izročitvi spričeval in spominskih slik odhajajočim osmošolcem sta jim namenila občutene besede slovesa še katehet Franci Cukjati in razredničarka Marjanka Oblak, v imenu sošolcev pa se je učiteljskemu zboru zahvalila Magdalena Mazieres in mu izročila spominsko darilce. Sledila je predaja zastave osmošolcev njihovim naslednikom iz sedmega razreda.

S zaključno pesmijo Zahaja sonce je šlo v zaton tudi šolsko leto, učenci pa so stopili v vesele počitnice.

Bilo je veselo in pojoče
Bilo je veselo in pojoče © Svobodna Slovenija

Po sklepni prireditvi je bil napovedan Miklavžev obisk. Pot so mu pripravili sodelavci iz odbora staršev pa tudi številni angelci, ki so na lepo okrašenem odru živahno zarajali (naučila jih je Štefi Bokalič) ter nato pomagali Miklavžu deliti darove številnim otrokom.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...