Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Liesa (foto: Miran Mihelič)
Liesa

V pričakovanju čezmejnega sodelovanja

| 19.12.2010, 08:29 Matjaž Merljak

Adventni čas bogoslužne priprave na božič pa ni brez spominov na ljudi, s katerimi smo nekoč skupaj, ne le čutili, ampak oblikovali čas hrepenenja in pričakovanja Gospodovega rojstva, tudi v čezmejnem sodelovanju slovenskih kristjanov iz Posočja in Benečije.

V četrtek, 16. decembra 2010, je v Špetru Slovenov v Benečiji potekalo novoletno srečanje uredništva in zunanjih dopisnikov dvojezičnega kulturno verskega lista Dom. Ob tej priliki so se spomnili pokojnega mons. Franca Rupnika, nekdanjega kobariškega dekana, saj se približuje devetdeseta obletnica njegovega rojstva. Kar trideset let je svojo božje pastirsko službo opravljal na območju kobariške dekanije, neposredne sosede Slovenske Benečije, ki je v raznih zgodovinskih obdobjih, s Posočjem tvorila celovit upravni in predvsem verski kulturno-gospodarski prostor. Sodeloval je pri verskih obredih, pri nastajanju dvojezičnega versko kulturnega lista Dom in še drugih publikacijah. O Benečiji je pisal tudi v razne revije na tej strani meje. Raziskoval je zgodovino obeh območji in potrjeval avtohtonost slovenske kulture v njih. Slovence iz matice, posebno izobražence, je neprestano spodbujal in prosil, naj obiščejo ljudi v Benečiji, se seznanijo z njihovimi potrebami. Mons. Rupnik je organiziral, tudi po dvakrat mesečno, srečanje duhovnikov ob meji, ki je dajalo plodne rezultate v verskem in kulturnem povezovanju ljudi.

V Benečiji obžalujejo, da, žal, od leta 2004, ko mu je zvon, ki ga je sam uglasil, zadnjič zapel v slovo, iz Posoške strani ni več zaznati takšne želje. In to prav sedaj, ko je meja odprta. Želijo si tudi povezovanja mladih kristjanov, zlasti ustanovitev slovenske skavtske organizacije med dijaki dvojezične šole v Špetru in to prav s pomočjo posoških skavtov, med drugim, da bi spoznali slovensko bogoslužje.

Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...