Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Andreas Kolšek (foto: Matjaž Merljak)
Andreas Kolšek

Andreas Kolšek in FS Bled

| 18.12.2010, 08:18 Matjaž Merljak

V nemškem Essnu že skoraj 36 let deluje Folklorna skupina Bled. Nastopa na slovenskih veselicah, pa tudi na drugih prireditvah, kjer organizatorji želijo, da pokaže slovensko kulturo. Plesalci imajo gorenjsko, prekmursko in belokranjsko nošo.

Plese uči mladi očka Andreas Kolšek, ki je vesel tudi letošnjega prihoda mladih plesalk in plesalcev. Danijela Letnik vodi organizacijo, pri plesih pomaga Klavdija Majer, ki skrbi tudi za petje. Andreas je vodstvo skupine prevzel januarja letos, sicer pa pleše 27 let, začel je pri štirih letih. Vsako leto se udeleži folklornega seminarja, ki poteka v Nemčiji za voditelje folklornih skupin. Uči jih Vasja Samec.

Folklorna skupina Bled, Essen
Folklorna skupina Bled, Essen © Matjaž Merljak
V Folklorni skupini Bled je enajst parov, poleg njih deluje tudi glasbena skupina. Vaje imajo vsako nedeljo po maši dve do tri ure. Na nastopu na letošnjem tradicionalnem binkoštnem srečanju slovenske župnije v Essnu so nastopili tudi mladi pari. Andreas je pojasnil, da so veseli pomladitve in okrepitve. Mlade - stari so okoli 15 let - so navdušili na srečanju pripadnikov druge generacije Slovencev iz Evrope, ki poteka vsako leto.

Pogovor z Andreasom Kolškom sem posnel ob binkoštnem srečanju slovenske župnije v Essnu v maju 2010.

Martin Berger in Andreas Kolšek
Martin Berger in Andreas Kolšek © Matjaž Merljak
Tam sem srečal tudi zanimivega sogovornika Martina Bergerja. Njegov oče je Nemec, mati pa Slovenka. V pogovoru je povedal, kako je z njegovo slovenščino, da je obiskoval slovensko šolo. Z mamo se pogovarja nemško, rad pride v slovesko družbo. Tam ima prijatelje, tudi preko folkloro. Pleše nemško folkloro iz Baden-Wuerttenberga, ki je podobna slovenski. Pozna tudi folklorno skupino Bled, saj stanuje v Essnu.

Pravi, da je Slovenija lepa država, bil je že na Bledu, v Bohinju, v Portorožu ... Na koncu je deklamiral tudi Prešerna ...

Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...