Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Jelka in Štefan Fabčič (foto: ARO)
Jelka in Štefan Fabčič | (foto: ARO)

Rojaki vse bolj 'dvoživke'

| 02.12.2010, 08:25 Matjaž Merljak

Jekla in Štefan Fabčič sta dejavna člana slovenske župnije v Stuttgartu. V Nemčiji živita že 40 let, tam sta se tudi poročila. Prihajata iz Vipavske doline, spoznala sta se pri Svetem Duhu, v župniji, ki jo je župnik Felc ustanovil pred 50-imi leti.

Pred 50-imi leti ni bil le začetek slovenske župnije v Stuttgartu, ampak je bil to tudi zanju začetek. Sveti Duh ju je združil in jima pomaga, da gresta naprej. V Nemčiji sta si ustvarila lepo družino, imata tri odrasle fante in tudi že tri vnuke.

Jelka rada pomaga v kuhinji. Kot pravi, se v Stuttgartu vedno kaj dogaja: obiski in gostovanja. Tisti, ki delajo, pomagajo pri prireditvah, so peščica. Župnik Zvone Štrubelj zna zelo dobro vključiti mlade. Če je v župniji večja stvar, pridejo tudi oni, če tudi pri nedeljskih svetih mašah niso preveč prisotni. Pravi še, da ko rojaki odhajajo v penzijo, so vse bolj dvoživke. Nekaj mesecev živijo v Slovenji, nekaj v Stuttgartu.

Naša sogovornika imata naročeno Družino, Našo Luč, Ognjišče, poslušato internetni radio ognjišče, sta tudi PRO-jevca ... O selitvi v Slovenji pravita, da je težko, ker ju vežejo otroci. Gospod Štefan bi še šel, gospa Jelka pa ne. Verjetno bosta še en čas nihala, potem pa se bosta odločila za končni dom.

Z Jelko in Štefanom Fabčičem smo se pogovarjali 11. julija 2010 na praznovanju zlatega jubileja slovenske župnije v Stuttgartu.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...