Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

30. obletnica škofovskega posvečenja mariborskega nadškofa Krambergerja

Slovenija | 22.12.2010, 10:46

Mariborski nadškof Franc Kramberger praznuje 30. obletnico škofovskega posvečenja. Ob tej priložnosti je v torek zvečer v mariborski stolni cerkvi Sv. Janeza Krstnika daroval zahvalno sveto mašo.

Z njim so somaševali nadškof koadjutor Marjan Turnšek, škof Jožef Smej in stolni kanoniki. To je že drugi pomembnejši letošnji jubilej nadškofa Krambergerja. 27. julija je namreč praznoval zlato mašo oziroma 50. obletnico duhovniškega posvečenja. Nadškof si je za svoje škofovsko geslo izbral Marijine besede: Zgodi se tvoja volja!

Nadškof Kramberger je po evangeliju povedal, da so jubilej njegove škofovske službe že slovesno praznovali meseca junija ob njegovi zlati maši, sama obletnica njegovega škofovskega posvečenja pa je priložnost za zahvalo za vse, kar se dogodilo od tega adventnega dne pred tridesetimi leti. Najprej Bogu, ki "v svoji previdnosti vodi vesoljno Cerkev in tudi našo krajevno Cerkev, Slomškovo škofijo, sedaj nadškofijo in metropolijo, za vse tisto, kar poleg rednega dela in poslanstva najbolj izstopa: prvi in drugi obisk papeža Janeza Pavla II. s Slomškovo beatifikacijo, trije škofijski pastoralni zbori (o mladini, družini in duhovnikih), ustanovitev dveh novih škofij in nove nadškofije ter metropolije v Sloveniji, delež mariborske nadškofije pri prvem slovenskem evharističnem kongresu".

Nadškof pomočnik Marjan Turnšek je ob sklepu maše omenil tri pomembna desetletja v mariborski škofiji ter pozneje nadškofiji in metropolij.

Papež Janez Pavel II. je 10. novembra 1980 msgr. dr. Franca Krambergerja imenoval za škofa, 21. decembra 1980 pa je v mariborski stolnici sv. Janez Krstnika prejel škofovsko posvečenje.

Msgr. dr. Franc Kramberger se je rodil 7. oktobra 1936 pri Svetem Lenartu v Slovenskih goricah. Bogoslovje je končal v Ljubljani, mašniško posvečenje pa je prejel 29. junija 1960 v mariborski stolnici.

Za škofovsko geslo si je izbral Marijine besede: "Zgodi se tvoja volja". Od leta 1990 do 2007 je bil predsednik Slovenske Karitas. Kot član Slovenske škofovske konference je bil delegat na treh sinodah škofov v Rimu in na zasedanjih Sveta evropskih škofovskih konferenc. Do leta 2007 je bil tudi predsednik Komisije za sredstva družbenega obveščanja pri SŠK. Predsednik SŠK je bil od 6. decembra 2004 do 16. marca 2007.

Papež Benedikt XVI. je 7. aprila 2006 v Cerkvi na Slovenskem ustanovil tri nove škofije: v Celju, Murski Soboti in v Novem mestu, dotedanjo mariborsko škofijo pa je povzdignil v nadškofijo in metropolijo. Kot novoimenovani nadškof metropolit je 29. junija 2006 iz rok papeža Benedikta XVI. v Rimu prejel palij, ki predstavlja vez metropolita z rimskim papežem in znamenje metropolitove oblasti v cerkveni pokrajini. Kot prvi mariborski nadškof metropolit je bil 24. septembra 2006 v mariborski stolnici tudi umeščen.

Nadškof Kramberger je na ravni škofovske konference odgovoren za Slovensko liturgično komisijo in Komisijo za pripravo bogoslužnih knjig.

Kdo so škofje?

Škofje so nasledniki apostolov, najtesnejših Jezusovih učencev in sodelavcev. S škofovskim posvečenjem sprejmejo posvečevalno, učiteljsko in vodstveno službo. Škof opravlja posvečevalno službo, ki se kaže predvsem v podeljevanju njim pridržanih zakramentov birme in zakramenta svetega reda, to je diakonata, prezbiterata in episkopata. Škofova naloga v službi učitelja je predvsem oznanjevanje Božje besede, ki se kaže v pridiganju in skrbi za pristno poučevanje krščanskega nauka; škof v vodstveni službi je pastir zaupanega ljudstva.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...