Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Vožnja z avtomobilom je spet dražja

Slovenija | 14.12.2010, 16:38

Opolnoči so se precej zvišale cene motornega bencina in dizelskega goriva, občutno dražje je tudi kurilno olje. Podražitev je nastopila kljub nižjim trošarinam.

Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina je po novem treba odšteti 1,262 evra, kar je 2,4 centa več kot do zdaj; neosvinčeni 98-oktanski bencin se je podražil za 2 centa in pol na 1,289 evra za liter; cena dizelskega goriva se je zvišala za 2,3 centa na 1,216 evra za liter, kurilnega olja pa za 3,3 centa na 0,795 evra za liter. Gre za največjo podražitev goriva v letošnji jeseni, kar pomeni novo rekordno ceno za 95-oktanski neosvinčeni bencin, ob tem pa tudi prvo dražitev dizla nad 1,2 evra v več kot dveh letih.

Na tokratno podražitev je vplivalo več dejavnikov

"V prvi vrsti je zaznati rahel optimizem, ki ga spodbujajo konjukturni podatki iz Združenih držav Amerike in Kitajske. Hkrati na dokaj visoko raven cen surove nafte vpliva hladno vreme v Evropi in ZDA. Delno je na rast cen surove nafte vplival tudi tečaj dolarja oziroma evra," je povedal direktor inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji Djani Brečevič. Kot je še dodal, so za višanje cen surove nafte krivi tudi špekulanti, ki z nakupi umetno dvigujejo njeno ceno in jo potem z dobičkom prodajajo. "V primeru širitve takšnega obsega nakupovanja oziroma trgovanja, lahko cene surove nafte spet dosežejo nenadzorovano visoke ravni," je pojasnil.

Nafta ne bo cenejša, ampak ravno nasprotno

Nadaljnje podražitve pogonskih goriv lahko pričakujemo tudi v bližnji prihodnosti, saj se bodo cene surove nafte precej zviševale. Kot pravi Brečevič, bodo "zviševanja v prvi vrsti odvisna od hitrosti okrevanja svetovnega gospodarstva, na nadaljnje podražitve surove nafte pa bo vplival tudi sam tečaj ameriškega dolarja v primerjavi z evrom". Pogledati je treba še dlje. "Dejstvo je, da proizvodnja surove nafte in dokazane zaloge na konvencionalnih najdiščih postopoma upadajo, kar pomeni, da morajo podjetja iskati nove rezerve ali na težje dostopnih nahajališčih ali v nestabilnih regijah sveta. Vsa ta dejstva, ne glede na to, ali bo prišlo do večjega pritiska povpraševanja, kažejo na to, da se bodo cene surove nafte zviševale," je še dejal.

Vlada lahko podražitve omili z znižanjem trošarin

Pri nas se je od začetka leta gorivo podražilo za skoraj deset odstotkov. Januarja je bilo treba za 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina odšteti slabih 58 evrov, zdaj je treba plačati kar 63 evrov. Omeniti velja, da od sosednjih držav dražje gorivo točijo le v Italiji. Brečevič meni, da vlada lahko ukrepa tako, da zniža trošarine. "V Sloveniji imamo v primerjavi z ostalimi evropskimi državami precej visoke trošarine, kar pomeni, da zagotovo obstaja določen manevrski prostor v spremembah trošarin, seveda navzdol."

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...