Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Nuncij Santos Abril y Castelló (foto: s. Aleša Stritar vrnet.si)
Nuncij Santos Abril y Castelló

Nuncij Santos Abril y Castelló odhaja iz Slovenije

Slovenija | 06.12.2010, 22:18

Apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Santos Abril y Castelló, ki je na predvečer godu svetega Nikolaja daroval sveto mašo v Novem mestu, je napovedal, da sklepa službo predstavnika Svetega sedeža v Sloveniji, poroča slovensko uredništvo Radia Vatikan.

„Sedaj ko skoraj zaključujem svojo službo predstavnika Svetega očeta v Sloveniji, prosim Gospoda, naj vas vedno ohrani povezane z vašim škofom v iskreni pokorščini in odprte za smernice vaših duhovnikov, da bi skupaj z njimi gradili živo in dinamično Cerkev v tej mladi novomeški škofiji. Zmeraj boste prisotni v mojih molitvah in ljubezni. Naj nam Marija, Mati Cerkve in naša Mati, pomaga v slehernem trenutku našega življenja,“ je v Novem mestu povedal nuncij Santos Abril y Castello, ki je spregovoril tudi o sv. Nikolaju kot vzoru dobrodelnosti ter o adventnem času, ki vabi na pot pričakovanja in upanja in nas spodbuja k podoživljanju čudežnih dogodkov okrog Jezusovega rojstva.

Mons. Santos Abril y Castelló se je rodil 21. septembra 1935 v Alfambri v Španiji. V duhovnika je bil posvečen 19. marca 1960. Končal je študij družbenih ved in cerkvenega prava. Po študiju na papeški cerkveni akademiji je leta 1967 vstopil v diplomatsko službo Svetega sedeža. Služboval je na nunciaturah v Pakistanu, Turčiji in v Državnem tajništvu v Vatikanu.

Šestnajstega junija 1985 je bil posvečen v nadškofa; 19. aprila 1985 je bil imenovan za apostolskega nuncija v Boliviji, 2. oktobra 1989 pa za pronuncija v Kamerunu, Gabonu in Ekvatorialni Gvineji. 24. februarja 1996 je postal apostolski nuncij v Jugoslaviji, kjer je ostal štiri leta. 4. marca 2000 je bil imenovan za apostolskega nuncija v Argentini. 9. aprila 2003 ga je papež Janez Pavel II. imenoval za novega apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji. Hkrati je bil imenovan za apostolskega nuncija v Bosni in Hercegovini. Službo v Ljubljani je nastopil 15. maja 2003. Sprejem novega nuncija po prihodu iz letališča v Trstu je bil v prostorih ljubljanske nadškofije na Ciril-Metodovem trgu. Novega nuncija so sprejeli takratni ljubljanski nadškof in metropolit ter predsednik Slovenske škofovske konference dr. Franc Rode s sodelavci ter vodja Protokola MZZ Tomaž Kunstelj.

Apostolski nuncij mons. Santos Abril y Castelló poleg španščine govori italijansko, angleško, francosko, nemško in srbsko in hrvaško.

Apostolska nunciatura v Sloveniji

Apostolska nunciatura v Ljubljani je diplomatsko predstavništvo Svetega sedeža v Republiki Sloveniji. Papeško predstavništvo ima diplomatski značaj in status veleposlaništva. Apostolski nuncij je osebni in stalni predstavnik papeža tako pri katoliški Cerkvi v Sloveniji kot pri oblasteh Republike Slovenije.

Poslanstvo apostolskega nuncija je v tem, da tesneje in bolj učinkovito izraza skrb rimskega papeža za dobro Slovenije. V soglasnem delovanju s škofi bdi nad poslanstvom Cerkve s tem, da vzdržuje in prisrčne in konstruktivne stike s civilnimi oblastmi, Cerkvijo ter drugimi krščanskimi in verskimi skupnostmi.

Slovenija je leta 1990 izrazila svojo voljo po neodvisnosti. Ustavno je to svojo voljo izjavila z referendumom leta 1991. Mednarodna skupnost je priznala izbiro Slovencev v skladu z duhom in črko Listine Združenih narodov in Helsinških sporazumov.

Dne 13. januarja 1992 je Sveti Sedež uradno priznal neodvisnost Slovenije. Temeljna izhodišča za ta korak so bila: spoštovanje pravice narodov do samoodločbe; zavračanje uporabe sile; sprejemanje dialoga kot edinega sredstva za doseganje pravičnih in mirnih rešitev. Odločitev Svetega Sedeža je k takšnemu razmišljanju pomagala tudi drugim državam.

Sveti oče je za prvega apostolskega nuncija v Sloveniji 24. Junija 1992 imenoval mons. Pier Luigi Celata, naslovnega nadškofa v Doclei in tedaj nuncija v Malti in v republiki San Marino s sedežem na Malti. Obisk predsednika Kučana (1992), predsednikov vlad (1992 in 1993) in drugih ministrov v Vatikanu so okrepili dobre odnose med obema ustanovama. 19. februarja 1993 je Sveti sedež potrdil statute Slovenske škofovske konference.

Po premestitvi nuncija Celata v februarju 1995 in kratkem obdobju "ad interim", ko je posle vodil mons. Xavier Desire neposredno iz Vatikana, je sveti oče 26. Julija 1995 imenoval prvega stalnega nuncija v Ljubljani, mons. Edmonda Farhata, naslovnega nadškofa v Biblu, do takrat apostolskega nuncija v Alžiriji in Tuniziji ter apostolskega delegata v Libiji. 8. Novembra 1995 je mons. Farhat izročil poverilna pisma g. Milanu Kučanu, predsedniku Republike Slovenije.

Novi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji mons. Marian Oleš je prispel v Slovenijo 17. decembra 2001, a je zaradi zdravstvenih razlogov kmalu moral zapustiti to službo. 15. maja 2002 je papež imenoval za novega apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji nadškofa Giuseppa Leanzo.

V sredo, 9. aprila 2003, je papež Janez Pavel II. imenoval novega apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji. To je postal mons. Santos Abril y Castelló, naslovni nadškof v Tamadi, dotedanji apostolski nuncij v Argentini. Hkrati je bil imenovan za apostolskega nuncija v Bosni in Hercegovini.

Slovenija, Cerkev po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...