Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Katere države omejujejo verske svoboščine?

Svet | 18.11.2010, 15:43

Ameriško zunanje ministrstvo je objavilo novo letno poročilo o položaju verskih svoboščin v svetu. V njem so se znašli "stari znanci", kritike letijo tudi na nekatere evropske države. Del poročila o Sloveniji je kratek in pozitiven.

Poročilo je predstavila zunanja ministrica Hillary Clinton. "Verske svoboščine so temeljne človekove pravice in so bistven element vsake mirne, stabilne in uspešne družbe," je dejala. Po njenem poročilo ne predstavlja le ameriškega stališča. "Ker verjamemo v verske svoboščine in ker smo se zavezali k spoštovanju pravice vseh ljudi, da živijo skladno s svojimi prepričanji, nas skrbi, ko slišimo, kaj se dogaja v številnih koncih sveta. Verskim svoboščinam lahko škodo povzročijo avtoritarne vlade, ki zlorabljajo svoje državljane. Ogrožajo jih skupine skrajnežev, ki podžigajo in širijo sektaške napetosti. Tiho, a vztrajno jim škodita tudi nestrpnost in nezaupanje, ki lahko pustijo verske manjšine ranljive in marginalizirane," je poudarila.

Clintonova se je tudi znova izrekla proti poskusom islamskih držav, da bi v Generalni skupščini Združenih narodov sprejeli resolucijo, v kateri bi obsodili omalovaževanje ver. Za ZDA bi namreč takšna resolucija pomenila poskus omejevanja svobode govora. "ZDA bodo vedno obsojale sovražni govor, vendar pa obenem ne podpirajo prepovedi takšnega govora," je pojasnila.

State Department okrcal tudi Francijo in Švico

Pomočnik državne sekretarke za demokracijo in človekove pravice Michael Posner je povedal, da je podoba verskih svoboščin po svetu v zadnjem poročilu precej mešana. Položaj naj bi se izboljšal v Indoneziji, vse slabše pa je v Iranu in Burmi. Prav tako so bili posebne kritike deležni Severna Koreja, Kitajska, Sudan, Eritreja, Uzbekistan in Savdska Arabija. Črno piko sta si prislužili še Francija in Švica - prva zaradi prepovedi nošenja burk na javnih mestih, druga zaradi prepovedi gradnje minaretov.

Poročilo omenja tudi Slovenijo

V kratkem poročilu o Sloveniji ameriško zunanje ministrstvo ugotavlja, da naši ustava in zakoni zagotavljajo verske svoboščine ter da jih vlada v praksi spoštuje. Omenjeni so posamezni primeri manjših zlorab in diskriminacij, a niso posebej navedeni. Kot še piše, v Sloveniji ni verskih zapornikov niti nasilnih spreobrnitev, vlada pa skozi šolske programe vzpodbuja strpnost, pri čemer je holokavst obvezno učno gradivo v osnovnih in srednjih šolah.

Svet, Cerkev po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...