Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Miklavž v Luksemburgu (foto: Janez Modic)
Miklavž v Luksemburgu

Miklavž že obiskal mlado skupnost

| 01.12.2010, 06:35 Matjaž Merljak

V Luksemburgu, mali evropski državi med Nemčijo, Francijo in Belgijo, poleg Staroslovencev živijo tudi Mladoslovenci, ki so zaposleni v Evropskih ustanovah. Enkrat mesečno se dobivajo pri slovenski sveti maši. Maševat pride Janez Modic iz 200 km oddaljenega nemškega Mannheima. Pri zadnjem takem srečanju jih je obiskal tudi Miklavž.

Kot je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal Martin Puc, sicer zaposlen na Evropskem računskem sodišču, imajo mašo v jezuitskem samostanu. Srečanj zadnjo nedeljo v mesecu se udeležuje od osem do deset mladih družin in še nekaj posameznikov. Na srečanja prihajajo večinoma mladi, ki se tudi sicer družijo in obiskujejo se tudi med sabo, občasno pa gredo tudi na srečanja k drugim rojakom: v Bruselj ali v Nemčijo ...

Na srečanju v nedeljo, 28. novembra 2010, je bilo kar petnajst otrok. Mednje je prišel Miklavž s skromnimi darili. Vsakem je dal tudi osebno sporočilo. Podaril jim je tudi zvonček, saj otroci radi sodelujejo pri sveti maši – ponavadi tako, da zvončkljajo, ko je potrebno. „Otroci zelo težko pričakujejo Miklavža. Gledali so ga s strahospoštovanjem, bili so ga zelo veseli in so ga skrbno poslušali,“ je še povedal Martin Puc, ki v Luksemburgu živi že sedem let.

Otroci so ga sprejeli s sstrahospoštovanjem
Otroci so ga sprejeli s sstrahospoštovanjem © Janez Modic

Mladi Slovenci so zelo povezani med seboj in si pomagajo tudi zato, ker ob sebi nimajo staršev ali drugih sorodnikov. Nekateri otroci hodijo tudi skupaj v Evropsko šolo, kjer imajo tudi pouk slovenščine.

Naslednja maša bo zadnjo nedeljo v mesecu januarju. Decembrska bo zaradi božičnonovoletnih praznikov odpadla, saj bodo mladi rojaki odšli k sorodnikom v Slovenijo.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...