Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Martinovanje v Frankfurtu 2010 (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Martinovanje v Frankfurtu 2010

Novice iz Frankfurta

| 28.11.2010, 17:31 Matjaž Merljak

Če naj bi bilo doma Martinovo kar slovenski narodni praznik, je nekaj tega duha tudi tu pri nas. Na našem letošnjem že 37. martinovanju, ki smo ga imeli v soboto, 13. novembra 2010, v Frankfurtu, je bilo tako nekako tudi čutiti. Tokrat je bila udeležba nekoliko boljša kot v zadnjih dveh letih pri pustovanjih in martinovanjih.

Tudi tokrat smo imeli med seboj ansambel Mladi odmev iz Novega mesta, ki je z glasbo skrbel za primerno vzdušje in ples. Njim pa so pomagali člani župnijskega sveta s primerno hrano kot sta pečenka in kranjske klobase ter pijačo, pa tudi orehove potice ni manjkalo. Pečena gos pa se je letos nasmehnila družini Gajs iz Frankfurta. Za vse to pa je potrebno poskrbeti že nekaj dni prej: naročiti in kupiti vodo in vino, meso in vse drugo, pripraviti pečenke in solate, urediti dvorano; vse to je potrebno v dvorano tudi pripeljati in kasneje odpeljati. V zgodnjih jutranjih urah in čez dan pa sledi seveda pospravljanje dvorane, čiščenje in pomivanje, vsekakor vse stvari čimprej postaviti na svoje mesto. 

Pečena gos za Gajsove
Pečena gos za Gajsove © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Župnik pa je bil nekaj dni pred tem (ravno na njegov god) na letnem sestanku tujejezičnih župnij in skupnosti v Fuldi, takoj naslednje dni po naši prireditvi pa na nekajdnevnem sestanku dekanije mesta Frankfurt. Vsekakor je bil v tistih nekaj dneh program zelo poln. Z našim martinovanjem smo ustvarili tudi nekaj dobička, ki smo ga že poslali ustanovi Anin sklad v Ljubljani za družine z več otroki. Naj velja prisrčna zahvala vsem, ki so k temu pripomogli: župnijskemu svetu in vsem ki so pomagali pri prireditvi, spekli potice, poskrbeli za prenočišče gostov, nenazadnje tudi vsem, ki so prišli to soboto zvečer na Holbeinstrasse v Frankfurtu k letošnjemu martinovanju.

Mi se imamo radi ...
Mi se imamo radi ... © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...