Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenska Pristava pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska Pristava pri Clevelandu

Praznovali so zahvalni dan

| 26.11.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Zadnji četrtek v mesecu novembru, to je bilo včeraj, ZDA praznujejo Zahvalni dan. Pripravili so parade, športne dogodke, posebne programe in seveda obilo hrane. Sicer pa je o prazniku in drugih dogodkih iz Clevelanda poročal naš dopisnik Tone Ovsenik.

Korenine tega verskega in družinskega praznika segajo v daljna leta prvih priseljencev v to deželo, ki so se zahvalili, da so preživeli prvo hudo zimo v novem svetu. Menda so praznovali kar tri dni in teh 35 puritancev je povabilo tudi medse 90 Indijancev. Mi sedaj nadaljujemo z zahvalo Vsemogočnemu Bogu za blagoslove, ki smo jih prejeli kot posamezniki, kot družina, kot župnijska skupnost in pa seveda kod narod. Ohranjamo duh zahvale tistih prvih priseljencev in ne smemo pozabiti, da je Bog, ki je vir vseh naših blagoslovov. Prosimo, da nas Bog podpira, blagoslavlja naše delo in nas ohrani v njegovem miru. Vsi smo bili vabljeni k daritvi svete maše in mu tako izkazati našo hvaležnost. Popoldne smo se pa zbrali v krogu družine ob obilni mizi in praznovali Zahvalni dan v objemu svojcev.

Naš dolgoletni radijec Tony Petkovšek je tudi letos pripravil svojo tradicionalno zabavo na Zahvalni dan v centru mesta, kot to že organizira 49. let. Na teh prireditvah se zvrsti od 15 do 20 različnih ameriško slovenskih ansamblov, ki ljudi zabavajo kar tri dni, v četrtek, petek in soboto.

Škof Edvarda Pevec
Škof Edvard Pevec © Tone Ovsenik
Pretekli četrtek so gostovali tudi člani folklorne skupine Kres z svojim nastopom in temu so sledili še mladi fantje pevskega sestava, Mi smo mi. Obiskovalci pridejo od blizu in daleč, z dvajsetih različnih držav, kakor tudi iz Kanade in Evrope. V soboto zvečer je pred zabavo daroval sveto mašo škof Edvard Pevec kar v hotelski dvorani. Tudi to že poteka več let in se škof vedno rad odzove vabilu.

Tone Ovsenik
Tone Ovsenik © Matjaž Merljak
Preteklo soboto je pa Slovenska pristava vabila na kmečko večerjo z golažem in polento. Rojaki so z veseljem prišli in zaužili domačo jed in po njej se je razvila prosta zabava s plesom za katerega so igrali fantje, člani Alpskega seksteta. Spet lep domači večer med prijatelji na Slovenski pristavi, ki priredi podobne večere vsaj nekajkrat v letu.

Jesenski festival župnije Marije Vnebovzete, ki je potekal preteklo nedeljo v dvorani, je spet lepo uspel. Vse se je pa začelo s sveto mašo ob dvanajstih, ki je bila takozvana polka maša. Po maši se je vse preselilo v dvorano, kamor jih je vabila dobra hrana, okrepčila in seveda vrsta lepih dobitkov z žrebanjem na srečo. Razdelili so tudi okrog sto puranov, ki pa je glavna jed na Zahvalni dan.

V cerkvi svetega Vida je bila v nedeljo, 21. novembra, skupna zahvalna maša društva Kristusa Kralja KSKJ in so posebno počastili 50-letne člane. Po maši so se zbrali v dvorani ob dobri malici.

Prihaja pa že čas Miklavževanja, in sicer otroški svetnik bo obiskal našo mladino slovenskih šol prihodnji vikend. Pot bo Miklavža peljala k Mariji Vnebovzeti v soboto zvečer in v nedeljo se bo pa ustavil v župniji svetega Vida. Otroci obeh slovenskih šol ga bodo nestrpno pričakali z krajšimi igricami.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...