Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Stuttgart: Biblični seminar

| 25.11.2010, 07:57 Matjaž Merljak

Slovenska župnija v nemškem Stuttgartu je od 19. do 21. novembra 2010 v Nonnehornu ob Bodenskem jezeru. Gost iz Slovenije je bil prof. Marijan Peklaj, upokojeni profesor Stare zaveze. Tema je bila usklajena z letom krščanske dobrodelnosti in solidarnosti v Cerkvi na Slovenskem.

Kot je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal slovenski župnik v Stuttgartu, dr. Zvone Štrubelj, vsako leto pred praznikom Kristusa Kralja pripravijo tak seminar in to je dobra duhovna priprava na adventni čas. Ob osebnem srečanju z božjo besedo in poglobitvi svetopisemskega sporočila so z njimi gostje iz Slovenije.

Štrubelj Zvone
Štrubelj Zvone © Matjaž Merljak
Marijan Peklaj je govorili o postavi in prerokih za bratsko sožitje z ljudmi. Začeli so z Drugo Mojzesovo knjigo, kjer so predpisi, kako naj Izraelsko božje ljudstvo ravnajo z revnimi, tujci, sužnji in drugimi, ki niso imeli enakopravnega položaja. To so primerjali z besedili v Peti Mojzesovi knjigi, kjer je postava razvita v bolj demokratično obliko.

V soboto zvečer, pred praznikom Kristusa Kralja, so pripravili večerno sveto mašo, na sam praznik pa slovesno bogoslužje. Prišlo je enaintrideste udeležencev iz Stuttgarta, Augsburga in Kemptna. Kot je še dejal dr. Štrubelj, je namen „ob zaključku cerkvenega leta iti v globino, da lahko sveži začnemo adventni čas“ in da so taki seminarji zelo dobrodošla oblika, ki bi bila aktualna tudi za Cerkev v Sloveniji.

 

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...