Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Praznujejo obletnice društev

| 23.11.2010, 08:08 Matjaž Merljak

V tem mesecu praznuje kar troje slovenskih društev svoje obletnice. Najstarejše društvo je Melborune, ki je že praznovalo 56-letnico, drugo najstarejše »Ivana Cankarja« v Gellongu bo 27. praznovalo 55. obletnico svojega obstoja, SD Planica bo konec meseca staro že 38 let, najmlajše v St. Albansu pa je doživelo že 29 let.

Na SD Planica smo letos prvič uspeli nagraditi tri zaslužne člane s priznanjem za delo z Urada RS za Slovence doma in po svetu, ki ga vodi minister dr. Boštjan Žekš. Dobili so jih: Matija in Marija Cimerman - častni član, 10-letni predsednik, član lovske in ribiške družine, in balinarske sekcije; Lado in Marija Sluga - štiriletni predsednik, podpredsednik, tajnik, član balinarske sekcije; Lojze in Ema Kovačič - častni član, devetletni predsednik, blagajnik, tiskar, član balinarske sekcije in lovske družine in dober plesalec folklorne skupine. Dr. Zvone Žigon, začasni odpravnik poslov v Canberri, je s posebnim povabilom SD Planice prispel na Planico na »Očetovski dan«, ki smo ga skupaj s skoraj 300-to člani in prijatelji praznovali 5. okt. Bilo je eno največjih presenečenje v zelo primernem času. Naj se še enkrat zahvalim Uradu RS in dr. Zvonetu Žigonu za prijaznost in vzpodbudne besede zasluženim članom in njih ženam, ter ostalim članom in prijateljem društva.

Melbourne, Slovensko društvo Planica Sprigvale
Melbourne, Slovensko društvo Planica Sprigvale © Meta Lenarčič

Letošnja pomlad je precej bolj mokra kot ponavadi, vse zeleno, rezervoarji se vidno polnijo. Ljudje na podeželju so zares dobre volje, žitna polja in ostali poljski pridelki bodo očitno boljše kvalitete.

Ker je vode za silo dovolj, je pa po drugi strani spet problem. V tem letnem času in v tej rahlo namočeni zemlji so žitna polja in vse, kar je v bližini, napadle kobilice. Oblaki in oblaki se jih vali proti vasem in mestom. Potovanje skozi podeželje je s tem zelo nevarno, ker v momentu ne vidiš, kje voziš. Najbolje je, da počakaš toliko časa, da se ti oblaki kobilic razpršijo. Nekaterim področjem je bilo prizanešeno, ker so žitna polja pokosili ravno pred tem. Zdaj pa, ker je zemlja namočena in še pokošena, je pa idealna, da se v to zalegajo nove ličinke. Tako ali drugače ni nikomur prizanešeno.

Čeprav je že nekaj tednov mimo 1. in 2. nov. mi dovolite, da na kratko omenim, poklona in spomina tudi v slov. skupnosti na naše rajne tukaj in vse na slovenski zemlji. Stara tradicija, katero je začel še p. Bazilij, držimo še danes. Pater Ciril Božič je v tem času obiskal prav vsa slov. društva v okolici Melbourne in oddaljenega Geelonga. Vsako leto se člani zberejo pri društvenih kapelicah ali v dvorani. Molimo za člane in prijatelje, katerih ni več med nami - tudi za rajne doma v Sloveniji ali kjer koli je njihov zadnji počitek. Za konec vedno zapojemo pesem V nebesih sem doma, se poslovimo in svojci obiščejo grobove na tamkajšnjih pokopališčih. Matica pokojnih neverjetno narašča. Leta prihoda v to deželo se vsem bližajo ali so že pretekla 50. Delo, skrbi in zdravje so marsikateremu prinesla zgodnjo smrt. Slovenska skupnost v Melbournu je zelo povezana med seboj, menda ni nikogar, ki ne bi vedeli drug za drugega, žalostno je samo v tem, da se vse pogosteje videvamo prav na teh žalostnih srečanjih.

Meta Lenarčič s skupino 27-ih rojakov na križarjenju po svetu
Meta Lenarčič s skupino 27-ih rojakov na križarjenju po svetu © Meta Lenarčič

Meta Lenarčič je bila od 7. do 20. septembra s skupino 27-ih slovenskih rojakov na izletu, ki so ga načrtovali zadnji dve let.

To je bil obisk treh kontinentov: Evrope, Azije in Afrike z ladjo Kristal-grške flote Luise! Iz dvodnevnega ogleda Aen smo odpluli do Istanbula, otoka Mikanos, najstarejše mesto na svetu - Izraela, mesto Betlehemu, Cairo-Port Said –reko Nil, Gizo-Piramide in Sfingo, mesto Aleksandra, otok Kreto in nazaj v Atene. Doživetje enkratno, spomini nepozabni. Dalje smo se ustavili vsak po svoji volji in zmogljivosti časa v Sloveniji, obiska domačih in prijateljev.Moj obisk je bil namenjen bolni mami in praznovanju njenega 90-ega rojstnega dne. Za to priložnost sta prileteli hčerki s štiri meseci staro vnukinjo iz Melbourna. Bolezen in praznovanje sta pritegnili, da se je mami uresničila še zadnja želja, srečanja z vso družino- hčerkama, osmimi vnuki in devetimi pravnuki – trije iz Avstralije, trije iz Avstrije in trije iz Slovenije, mamino žlahto, prijatelji in sosedi. Pesem za boljše počutje, rože za ljubezen in čestitke za vse dobre želje in zdravje - mami Rezki Lap iz Posavca za 90 rojstni dan.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...